Vrnitev domov

Falcon s slovenskimi vojaki pristal na Brniku

S.R./STA
9. 1. 2020, 18.41
Posodobljeno: 9. 1. 2020, 22.09
Deli članek:

Po navedbah ministrstva za obrambo so slovenski vojaki iz Erbila že prispeli na brniško letališče.

STA
Vojaki se vračajo z vladnim falconom.

Ob 21.50 je šest pripadnikov 3. kontingenta Slovenske vojske na misiji Neomajna odločenost prispelo v domovino, so v izjavi za javnost pojasnili na ministrstvu za obrambo. Dodali so, da je bila relokacija pripadnikov Slovenske vojske izvedena iz Erbila v Ankaro, kjer jih je pričakalo vladno letalo in jih prepeljalo v Republiko Slovenijo. Iz Erbila so se odpravili popoldne. Najprej so šli na letališče v Ankari, od tam pa z vladnim letalom falcon do letališča Jožeta Pučnika, je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik slovenske vojske Marjan Sirk

"Premik vojaške enote z območja operacije je zahteven postopek, zato več informacij med samim premikom slovenska vojska nikoli ni in tudi sedaj ni posredovala," je pojasnil. 

Slovenski vojaki so se iz Erbila umaknili, potem ko je Iran na bazo v Erbilu, v kateri so bili nastanjeni, v sredo izvedel raketni napad. Sprva je bila predvidena evakuacija skupaj z nemškimi vojaki, ker so se varnostne razmere umirile, pa gre zdaj za relokacijo, je povedal Sirk. Nemški vojaki medtem ostajajo v Erbilu.

Slovenija se ne umika

Erjavec je nato danes - še pred nekaj urami po udeležbi na skupni seji odborov DZ za obrambo in za zunanjo politiko - dejal, da jih bo Slovenija kljub temu "relocirala". Več podrobnosti o tem, kdaj in kako naj bi se to zgodilo, pa ni želel povedati. Napovedal je le, da bo javnost o tem obveščena, ko bodo slovenski vojaki na poti. 

Je pa tudi zatrdil, da to ne pomeni umika Slovenije iz misije Neomajna odločenost in ostaja v Iraku in da bo najkasneje do 1. februarja prišlo tudi do predvidene rotacije kontingenta. Usposabljanje iraških vojakov je bilo zdaj po njegovih besedah tako ali tako prekinjeno, zato sedanji kontingent niti ni mogel opravljati nalog. Bo pa nova rotacija, če se bo usposabljanje začelo še pred 1. februarjem, naloge prevzela tudi prej, je nakazal obrambni minister.