BOJ ZA STOLČEK

Grda stran taktike večnega zmagovalca: Karl ti sporoča, da če jo vržeš na cesto, boš dobil še en mandat

Žiga Kariž
28. 11. 2019, 19.21
Deli članek:

Desus bo že januarja 2020 izvedel 11. kongres stranke in izbiral tudi novo vodstvo. Pravi boj za predsedniško mesto se je že začel.

Bobo
Karel Erjavec stranko Desus vodi že petanjasto leto.

Karl Viktor Erjavec je, kot govori njegovo srednje ime, zapisan zmagovanju. Čeprav stranka, ki ji je zapisan zadnjih 15 let, izgublja podporo upokojencev in je na zadnjih volitvah komaj presegla prag za uvrstitev v parlament, se ne namerava odreči mestu predsednika. Kot kaže, je pripravljen storiti marsikaj, da bi tistim, ki mu stojijo na poti, delo otežil.

STA
Aleksandra Pivec bo januarja izzvala Karla Erjavca.

Zadržki ali polena pod noge

Ko je kadrovska komisija Desusa izrazila zadržke ob kandidaturi Aleksandre Pivec in Boruta Stražišarja, so se nemudoma začele širiti govorice, da je za to odgovoren Karl Erjavec. V medijih so se hitro pojavili celo zapisi, ki so opozarjali na to, da je afera Aleksandre Pivec v medije prišla ravno takrat, ko se je odločila, da bo kandidirala za predsednico stranke in da ni naključje, da se je afera Uradni list Igorju Šoltesu zgodila ravno v obdobju, ko se ga je omenjalo kot najverjetnejšega naslednika Karla Erjavca na čelu stranke Desus.

Bobo
Meta Vesel Valentinčič je spregovorila o pritiskih, ki jih je bila deležna zaradi kandidature za predsednico Desusa.

Zvijanje rok

O mestu predsednika Desusa bodo delegati, ki jih predlagajo občinski odbori stranke in izvoljeni predstavniki stranke, glasovali na kongresu, ki bo januarja. Glasovanje bo tajno. 

Da je Erjavec spreten v tovrstnih igrah je za nas omenila Meta Vesel Valentinčič, ki je proti Karlu Erjavcu kandidirala pred šestimi leti. »Najprej je do mene pristopil Ljubo Jasnič (tudi takratni kandidat za predsednika, op. p.) in mi ponudil mesto podpredsednice v stranki, če odstopim od kandidature od predsednice. Ko se nisem upognila, so poklicali Simona Vrhunca, takratnega direktorja UKC, kjer sem bila zaposlena, naj me odvrne od kandidature. Ko jih je zavrnil, sta k njemu prišla še dva znana lobista, katerih imen ne bom omenjala, z enako nalogo. Rekla sta mu: 'Karl ti sporoča, da če jo vržeš na cesto, boš dobil še en mandat.'« Na takratnem kongresu je Erjavec nato z veliko večino potrdil svoje predsedniško mesto, Meta Vesel Valentinčič pa pravi, da se je v njenem življenju takrat marsikaj spremenilo in je bila deležna številnih pritiskov, anonimk in nepričakovanih slabih zgodb. Za komentar teh navedb smo prosili tudi Karla Erjavca, ki je bil zelo kratek: »To je neresnica.«

Dolg seznam

Karel Erjavec za delo predsednika stranke prejema plačo, ki naj bi znašala toliko kot povprečna plača slovenskega delavca. Vsaj del plače se financira iz zbranih članarin. Aleksandra Pivec je že napovedala, da se bo v primeru izvolitve plači odpovedala.

Meta Vesel Valentinčič pričakuje, da bo tudi na tokratnem kongresu večino glasov delegatov prejel Erjavec in da je le malo verjetno, da bi prišlo do zamenjave. Dejstvo je, da je v stranki, ki so jo slovenski upokojenci dolga leta jemali kot svojo, tistih, ki bi se upali po robu postaviti Karlu Erjavcu, vse manj. Stranko tako zapušča Ivo Vajgl, nekdanji evropski poslanec, z mesta podpredsednika je pred nekaj meseci odstopil Tomaž Gantar, pred tem so odšli še nekdanji minister Roko Žarnić, Franc Žnidaršič, Vili Rezman in Ljubo Jasnič.

Na kongres trije kandidati

Kljub zadržkom, ki jih je imela kadrovska komisija Desus ob kandidfaturio Pivčeve in Stražišarja, je včeraj potrdila vse tri kandidature. Pivčeva je po predstavitvi pred komisijo v izjavi medijem povedala, da je ta potekala korektno in nepristransko, kandidati pa so vsak zase predstavili svoje poglede in programske osnove. Z včerajnšnjo sejo so po njenih besedah v stranki presegli konfliktne situacije. Ministrica sicer obžaluje, da je do njih sploh prišlo, saj to ni dobro za podobo stranke v javnosti.