Veto na interventni zakon

Prepričani so, da delajo v korist upokojencev z višjimi pokojninami, namesto da bi skrbeli za bolj ranljive med njimi

S.R./STA
28. 11. 2019, 18.41
Posodobljeno: 28. 11. 2019, 19.23
Deli članek:

Državni svet je danes izglasoval odložilni veto na interventni zakon, ki poleg omejitve stroškov za plače v javnem sektorju določa izredno uskladitev pokojnin. Ne strinja se namreč, da se pokojnine konec leta 2020 zvišajo v enakem znesku za vse upokojence. Na veto so se že odzvali v stranki SAB.

Profimedia
Državni zbor bo moral zdaj o zakonu odločati znova.

DZ je zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin sprejel prejšnji teden skupaj s proračunskimi dokumenti za prihodnji dve leti. Glede izredne uskladitve pokojnin je v njem zapisano, da se izvede decembra 2020 v primeru vsaj 2,5-odstotne gospodarske rasti v letu 2019. V tem primeru se bodo pokojnine vsem upokojencem zvišale za 6,50 evra. Če bo gospodarska rast višja, bo višja tudi uskladitev pokojnin. 

"To bo prvič v zgodovini, da se bodo pokojnine uskladile v nominalnem znesku," je opozoril državni svetnik Branko Šumenjak. Takšna rešitev se mu ne zdi sprejemljiva. Z uskladitvijo pokojnin v nominalnem znesku se po mnenju državnih svetnikov ruši sistemska ureditev, po kateri je višina pokojnine odvisna od dolžine vplačevanja prispevkov ter višine osnov, od katerih so bili ti plačani. 

Državni svetniki so odložilni veto izglasovali soglasno z 29 glasovi za. DZ bo moral zdaj o zakonu glasovati še enkrat, vendar ga bo morala podpreti več kot polovica vseh poslancev, torej najmanj 46. Prvič je sicer za glasovalo 56 poslancev, proti ni bil nihče. 

Enako kot cene elektrike in kruha

Vlada uskladitve pokojnin v enakih zneskih za vse ne podpira, a se bo tudi pri vnovičnem glasovanju zavzela za potrditev zakona, je povedala Saša Jazbec s finančnega ministrstva. Zakon namreč daje pravno podlago za ukrepe, ki so bili na področju plač dogovorjeni s sindikati javnega sektorja, v primeru, da ne bo uveljavljen, pa bo v proračunu zmanjkalo 64 milijonov evrov. 

Izredno uskladitev pokojnin v enakem znesku za vse upokojence so poslanci v zakon zapisali na predlog stranke SAB. Ta je svoj predlog utemeljevala z dejstvom, da se cene elektrike ali kruha zvišajo vsem enako - tako za tistega s 500 evrov kot tistega z 2000 evrov pokojnine. 

STA
Izredna seja DS, na kateri so obravnavali predlog odložilnega veta na zakon o izvrševanju proračunov RS za leti 2020 in 2021.

Zanemarjajo razliko

Na današnjo odločitev državnih svetnikov so se v SAB odzvali z opozorilom, da so zanemarili pomembno razliko med redno in izredno uskladitvijo pokojnin. Pri redni uskladitvi mora osnova za povišanje res biti pokojnina, ki jo posameznik prejema, pri izredni pa to ni nujno, so zapisali. Izredna uskladitev je namreč "nekaj, kar se vlada s podporo večine poslancev DZ odloči dati prostovoljno", zato se lahko svobodno odloči, kako jo bo izplačala. 

Z izredno uskladitvijo na način, da bi vsak upokojenec prejel še dodatnih 6,50 evra več na mesec, bi po prepričanju SAB upokojencem z najnižjimi pokojninami omogočili malenkost lažje prebijanje skozi mesec. Dejstvo, da so državni svetniki odložilni veto izglasovali na pobudo Zveze društev upokojencev Slovenije, pa v stranki razumejo kot dokaz, da zveza dela v korist upokojencev z višjimi pokojninami, namesto da bi skrbela tudi za bolj ranljive med njimi.