Devet let v osami

Sektaški oče z nizozemske kmetije groze osumljen spolne zlorabe otrok

S.R.
28. 11. 2019, 17.12
Posodobljeno: 28. 11. 2019, 17.17
Deli članek:

Znane so nove informacije o ozadju dogajanja na nizozemski kmetiji, s katere so pred dobrim mesecem rešili šest otrok. Vse kaže, da je v grozi, ki je pretresla državo, oče odigral glavno vlogo.

Profimedia
Na tej kmetiji so devet let živeli v popolni izolaciji.

Spomnimo, sredi oktobra je na Nizozemskem odjeknila novica, da so policisti z osamljene kmetije na obrobju vasi Ruinerwold rešili 67-letnega Gerrita Jana van Dorstena in njegovih šest otrok, starih med 18 in 25 let, ki naj bi jih devet let prisilno zadrževali v sobi brez oken v skritem delu hiše. Sprva je vse kazalo, da je glavni zlodej v zgodbi 58-letni Avstrijec Josef Brunner, sicer najemnik kmetije, a se je hitro izkazalo, da v primeru van Dorstena ne gre za nebogljenega očeta, temveč osebo sektaških misli in nekonvencionalnega načina življenja. Oba, tako van Dorsten kot Brunner, sta v preteklosti pripadala sekti južnokorejska cerkev zedinjenja, znani tudi kot Moonova sekta. Oba sta pristala v priporu ter sta obtožena nezakonitega odvzema svobode in pranja denarja. Nizozemski mediji danes poročajo, da so očeta obtožili tudi spolne zlorabe. 

Dodatne obtožbe 

Van Dorsen ima poleg šestih otrok s kmetije, kar je pozneje potrdila analiza DNK, tudi tri starejše hčerke, ki niso živele v »ujetništvu« na kmetiji. Očetovim kremljem so uspešno pobegnile že pred leti. Zdaj ga obtožujejo, da je dve od njih tudi spolno zlorabil.

Oba, tako van Dorsten kot Brunner, sta obtožena tudi, da sta leta 2009 v kraju Meppel, ki leži nedaleč od Ruinerwolda, proti njegovi volji več mesecev zadrževala nekega Avstrijca. Sojenje se bo sicer začelo 21. januarja 2020. 

Okoli družine sicer ostaja še veliko neodgovorjenih vprašanj. Še vedno denimo ni povsem jasna natančna povezava med van Dorstenom in avstrijcem Brunnerjem. Oče je kot vodja svoje »male sekte,« torej s svojimi šestimi otroki devet let živel v popolni osami, njihova edina povezava z zunanjim svetom pa je bil Brunner, ki je bil tudi podpisan kot najemnik kmetije. Iz hiše je lahko občasno stopil le najstarejši sin Jan, ki je na dogajanje za štirimi stenami oktobra opozoril lokalnega krčmarja. Ta je nato o tem obvestil organe pregona.