Slovenija

Za slovenske dobavitelje pomembno, da Mercator ostane "cel"

G.G./STA
26. 11. 2019, 20.08
Posodobljeno: 26. 11. 2019, 20.11
Deli članek:

Slovenske dobavitelje skrbi prihodnost, povezana s prenosom Mercatorja na Fortenovo. "Za nas je pomembno, da Mercator ostane tak, kot je, da se ga ne razbije in da ne pride do stečaja," je danes v Celju na slovensko-hrvaškem poslovnem srečanju dejal prvi mož Celjskih mesnin Izidor Krivec.

Nataša Juhnov
Murska Sobota,trgovina Park,Mercator

 "Za nas je pomembno, da Mercator ostane tak, kot je, da se ga ne razbije in da ne pride do stečaja," je danes v Celju na slovensko-hrvaškem poslovnem srečanju dejal prvi mož Celjskih mesnin Izidor Krivec, ki je sicer predsednik konzorcija slovenskih dobaviteljev Mercatorja, ki se s predsedniki Agrokorja, Fortenove in Sberbanke še vedno dogovarja o sklenitvi sporazuma za zaščito slovenskih dobaviteljev Mercatorja po njegovem prenosu na Fortenovo. Mercator je po njegovih besedah najpomembnejši za slovensko živilsko industrijo, saj se delež slovenskega blaga na Mercatorjevih trgovskih policah povečuje.

Slovenski dobavitelji veliko delajo na promociji domačih izdelkov, pri tem pa ima pomembno vlogo tudi Mercator, pravi predsednik uprave družbe Tomislav Čizmić. Mercator bo po njegovih besedah pomembno vlogo igral tudi po prenosu z Agrokorja na Fortenovo. "Mercator bo zagotovo največje podjetje v Fortenovi, pomembno je, da postane del skupine Fortenova in da se naredi prenos," je dejal na poslovnem srečanju v organizaciji gospodarske pobude Celje International.

Čeprav je usoda Mercatorja trenutno najbolj odmevna zgodba v slovensko-hrvaških poslovnih odnosih, državi gospodarsko dobro sodelujeta. Blagovna menjava med državama narašča; lani je Slovenija na Hrvaško izvozila za 2,5 milijarde evrov blaga, uvozila pa ga je za 1,7 milijarde evrov.

Napetosti med državama seveda obstajajo, a so izven človeške sfere, rešiti jih mora politika, je dejal časni konzul Hrvaške v Sloveniji Šime Ivanjko.

Bobo
Fotografija je simbolična