Praznične dileme

Ali decembrska darila od vas zahtevajo kredite?

Z.F.
26. 11. 2019, 20.02
Deli članek:

December, ki slovi po svoji pravljičnosti, že hiti odpirati vrata. A za mnoge mesec veselja, daril in dobre volje predstavlja stres in težavo, saj so razpoložljiva sredstva številnih zelo omejena. Razmišljate o kreditu?

Dreamstime
Namesto, da si nakopljete finančno breme, bližnje raje obdarite z ročno izdelanimi darili.

Da bi se čim bolj približali željam otrok in bližnjih, številni posegajo po različnih finančnih injekcijah, ki pa so lahko zaradi nepremišljenosti in hitenja celo presneto oderuške. Denar za darila, praznična kosila in večerje je zato najbolje privarčevati med letom. A če tega niste storili, še ne pomeni, da morate konec leta končati v minusu in v dolgovih. Izdatke prilagodite svojim zmožnostim, darila pripravite sami in poklonite nekaj, kar boste pripravili sami. Če pa kljub vsemu razmišljate o nakupih, ki presegajo vaše finančne zmožnosti, so na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pripravili pregled financiranj. Katero izbrati, presodite sami.

Kartice z odloženim plačilom

Na prvo mesto med razpoložljivimi načini financiranja tokrat postavljamo kartice z odloženim plačilom, pri katerih plačilo premaknete v naslednji mesec, obresti pa vam ni treba plačati. Ker govorimo o novoletnih izdatkih, za katere so zneski nižji, lahko tako z dobrim načrtovanjem brez večjih težav pokrijete vse stroške – nekaj sproti in preostanek januarja.

Dreamstime
Možna izbira je plačevanje s karticami z odloženim plačilom. Plačilo premaknete v naslednji mesec, obresti pa vam ni treba plačati.

Posojilne kartice – drage in nepregledne

Posojilna kartica (revolving, nakupovanje na kredit) je oblika kredita, kjer vsak mesec odplačate določen odstotek izkoriščenega limita (od 5 do 100 odstotkov), na preostanek dolga pa plačate obresti.

Redni limit – lahko dostopen, a nevaren

Redni limit je pri večini bank samodejno vključen v osebni račun in omogoča izposojo nekaj sto evrov. Odobritev je brezplačna, zato se taka izposoja denarja brez dodatne dokumentacije zdi zanimiva. In tudi je, vendar samo če lahko limit hitro vrnemo. Za mnoge koriščenje limita namreč postane nekaj samoumevnega in stanje »minus 300 evrov« hitro postane normalno. Toda pozor – limit ni brezplačen.

Dreamstime
Hitri krediti imajo navadno višje obresntne mere, višji pa so lahko tudi drugi stroški. Preden jih sklenete, preberite ponudbo in jo primerjajte z drugimi bankami.

Izredni limit – višji zneski in dodatni stroški

Za odobritev izrednega limita bo banka preverila vašo kreditno sposobnost, najvišji znesek, ki ga lahko dobite, je običajno trikratnik vaših mesečnih prihodkov. Izredni limit banka praviloma odobri za eno leto. Če vam ga ne uspe poplačati, ga morate podaljšati in znova plačati stroške odobritve. Banka lahko zahteva tudi plačilo zavarovanja limita. Ali ste vedeli, da boste za 1500 evrov izkoriščenega izrednega limita na letni ravni plačali približno 150 evrov obresti?

Krediti – hiter najem, počasno odplačilo

Močno oglaševani hitri krediti so običajno dražji od klasičnih gotovinskih kreditov, saj so obrestne mere višje, višji so lahko tudi drugi stroški. Nevarnost hitrih kreditov je prav v njihovi hitrosti – potrošniki se za izposojo denarja prek hitrega kredita pogosto odločijo brez premisleka in primerjave z drugimi ponudniki. Ne hitite, primerjajte ponudbe.