Sprejel Pahorjev poziv

Šarec o zaostritvi med Sovo in Knovsom: "Če nekateri prekoračujejo svoja pooblastila in spolitizirajo določen organ, potem se pa dogajajo stvari"

G.G./STA
26. 11. 2019, 18.48
Posodobljeno: 26. 11. 2019, 18.53
Deli članek:

Premier Marjan Šarec se je odzval na poziv predsednika republike Boruta Pahorja, naj zaradi zaostritev odnosa med Sovo in Knovsom skliče Svet za nacionalno varnost (Snav). Kot je dejal, je predlog "že iz spoštovanja do institucije predsednika republike vreden razmisleka".

Primož Lavre
Matej Tonin in Marjan Šarec

Premier Šarec je povedal, da je "dogajanje burno zaradi tistih, ki ga ustvarjajo takega. Če bi vsi delali svoje delo, kot je potrebno, ne bi bilo nobenih težav. Če nekateri prekoračujejo svoja pooblastila in spolitizirajo določen organ, potem se pa dogajajo stvari."

Hkrati je zatrdil, da na njegovi strani in v Sovi niso spodbujali konfliktov. S tem se je odzval na zapise predsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Mateja Tonina, ki je očital državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Damirju Črnčecu, da je zlorabil Sovo, da je lansiral lažno novico, katere cilj je diskreditacija njega in Knovsa. Obenem je Tonin dodal, da je oslabljen Knovs v interesu Marjana Šarca, vendar nevarnost za demokracijo.

Šarec je dejal, da je to, kar je zapisal Tonin, "lahko do neke mere žaljivo" in "popolnoma deplasirano".

Zadnjo zaostritev odnosov med Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) in Knovsom predstavlja naznanilo suma storitve kaznivega dejanja razkritja tajnih podatkov, ki ga je Sova podala na tožilstvo in policijo zaradi javnega dela poročila Knovsa o zapletih v arbitražnem postopku. Hrvaški mediji so obenem poročali, da je Slovenija v poročilu priznala, da je goljufala v postopku. 

Na vprašanje, ali lahko dogajanje škoduje Sloveniji v postopku pred Sodiščem EU, je Šarec dejal, da koristi gotovo ne. "Vsaka takšna stvar državi vedno škodi." Dodal je še, da je v poročilu Knovsa kar nekaj zaskrbljujočih stvari, a o podrobnosti ne more govoriti, ker so tajne.

Na vprašanje, ali je z objavo javnega dela poročila prišlo do izdaje tajnih podatkov, pa Šarec pravi, da bodo to presodili pristojni organi. "Ni na meni, da to sodim in verjamem, da bomo potem izvedeli od teh organov, kaj je na stvari."

Pahorjev poziv

Predsednik republike Borut Pahor je premierju Šarcu danes poslal pismo, v katerem mu predlaga, da skliče sejo sveta za nacionalno varnost "v zvezi z zelo zaskrbljujočimi zaostritvami odnosa med Sovo in Knovsom, ki naslavljajo demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami in varovanje nacionalnih interesov".

Ob tem je Pahor v pismu, ki so ga posredovali iz predsednikovega urada, predlagal tudi, da na sejo Šarec povabi tako njega kot predsednika državnega zbora, pa tudi predstavnika največje opozicijske stranke in predsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).

Odnosi med Sovo in Knovsom so sicer napeti že od afere v zvezi z zaposlitvijo znanke premierja Šarca na Sovi. Knovs namerava v zvezi s tem zaslišati direktorja Sove Rajka Kozmelja, vodjo kadrovske službe na Sovi, vse zaposlene na Sovi, ki so se ukvarjali s primerom zaposlitve Šarčeve znanke, ter tudi njo. Povabili bodo tudi premierja Marjana Šarca in svetovalca v njegovem kabinetu za nacionalno varnost Damirja Črnčeca. Od pričanj so odvisni tudi nadaljnji postopki Knovsa.