OŠ Rogatec v škripcih

Bivši ravnatelj osnovne šole zapustil brezno dolgov

L.T.
11. 11. 2019, 20.05
Deli članek:

Ko so se ravnatelja Viljema Prevolška navsezadnje rešili, so se morali spopasti z njegovo dediščino, med 80 in 90 tisočaki dolga, različni viri namreč poročajo o različnih številkah.

LT
Vrata Prevolškovega vikenda, ki jih je hišnik moral izdelovati v prostorih šole.

Pred dvema letoma smo poročali o ravnatelju Osnovne šole Rogatec Viljemu Prevolšku, ki je šolskega hišnika in celo njegove tri sinove, ki so takrat obiskovali to šolo, izkoriščal za dela na svojem vikendu.

Otroci za dela niso bili plačani, hišnik pa je denar za gradbeni material zalagal sam, medtem ko mu je Prevolšek v ta namen prek šole plačeval dodatek k plači. Slednje ni bilo edino domačijsko poslovodenje Prevolška.

Zaradi Prevolškovega nezakonitega odpuščanja je imela šola pred leti blokirane račune, nezakonito odpuščene zaposlene so namreč iztožile odpravnino. Prevolšek je poskušal odpravnine najprej prevaliti na občino, nato celo na ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport, ki pa mu je takrat odreklo podporo. Prevolšek se je poslovanja znova lotil domačijsko, saj je pri Abanki najel kredit, namenjen nujnim popravilom na šoli, in ga potrošil za plačevanje odpravnine, kar je za Svet24 tedaj potrdil.

Sanira občina, preiskujejo kriminalisti

Rogaški župan Martin Mikolič pojasnjuje, da likvidnostne težave OŠ Rogatec rešujejo z zamiki plačil dobaviteljem, konec leta pa bodo šoli nakazali vsa sredstva, ki so zanjo zagotovljena v občinskem proračunu. Dolg dobaviteljem znaša približno 90 tisoč evrov, poroča portal Kozjansko.info, občinski svetniki so medtem razpravljali o 80 tisočakih dolga. Poleg občine njegov izvor zdaj zanima tudi kriminaliste.

Komunikacija med občino in šolo se je normalizirala z novim vodstvom šole, za ravnateljico je bila namreč junija imenovana Alenka Virant, ki je mandat prevzela konec septembra. Občina in vodstvo šole pričakujeta, da bo poslovanje že naslednje leto pozitivno, torej se dolgovi ne bodo povečevali. Zdi pa se, da bo šola še nekaj let krpala Prevolškovo dediščino.

Nekoč v SMC, zdaj na lastni listi

Prevolšek je sicer tudi občinski svetnik občine Rogatec, vendar ga na seji, kjer so obravnavali njegove ravnateljske grehe, ni bilo. Prevolšek je bil nekoč svetnik Stranke modernega centra, v tem mandatu pa je kandidiral za rogaškega župana na listi Hrast. Občine mu ni uspelo osvojiti, se pa je prebil med njene svetnike.