Odstop

Bolivija ostala brez predsednika

J.P./STA
11. 11. 2019, 17.24
Posodobljeno: 11. 11. 2019, 17.26
Deli članek:

V Boliviji so s položajev odstopili tudi vsi, ki bi v skladu z ustavo po odstopu nasledili predsednika Eva Moralesa.

Reuters
Evo Morales

Po odstopu Eva Moralesa so položaje zapustili tudi številni ministri in drugi visoki politični predstavniki Bolivije. Odstopil je podpredsednik države Alvaro Garcia Linera, ki bi nadomestil predsednika. V skladu z ustavo pri prevzemu položaja sledita predsednik senata in predsednik spodnjega doma kongresa, a sta prav tako odstopila.

V nedeljo je podpredsednica senata iz vrst opozicije Jeanine Anez povedala, da je pripravljena začasno prevzeti predsedniški položaj, a mora o tem glasovati kongres, ki pa se mora najprej sestati.

Začasni predsednik ima v skladu z ustavo 90 dni časa, da razpiše volitve.

Protesti se sicer danes nadaljujejo. Protestniki postavljajo blokade cest, s čimer želijo po lastnih besedah sodržavljane zaščititi pred nadaljnjim nasiljem.

Ponoči so namreč iz prestolnice La Paz in sosednjih mest El Alto in Cochabamba poročali o požarih in plenjenju. Zato so danes v La Pazu zaprti uradi in trgovine. Moten je bil tudi javni prevoz, tako da so morali številni ljudje zjutraj peš na delo.

Policija se po navedbah načelnika Vladimirja Yurija Calderona vrača na ulice. Od petka, ko so izbruhnili izgredi, je namreč večina ostala v uradih, nekateri pa so celo pridružili protestnikom.

Morales je sicer danes vodstvo opozicije pozval, naj "prevzame odgovornost in pomiri državo ter zagotovi politično stabilnost in mirno sobivanje naših ljudi". Opozicijska voditelja Carlosa Meso in Luisa Fernanda Camacha je označil za "zarotnika, ki se bosta v zgodovino zapisala kot rasista in načrtovalca državnega udara".

Zdaj že nekdanji bolivijski predsednik je odstop sporočil v nedeljskem televizijskem nagovoru, potem ko sta ga k temu pozvala tudi vodji bolivijske vojske in policije. Nato je izjavil, da ima policija nalog za njegovo aretacijo. Opozoril je, da je v državi prišlo do državnega udara.

Načelnik policije pojasnil, da ukaza za Moralesovo aretacijo ni.

Zavezniške države v regiji Argentina, Kuba in Venezuela so izrekle podporo Moralesu in poudarile, da gre za državni udar proti Moralesu.