vojska

Ermenčeva uspešno utišala sindikat Gvida Novaka

Mihael Korsika
31. 10. 2019, 07.54
Posodobljeno: 31. 10. 2019, 15.51
Deli članek:

Disciplinski organ Slovenske vojske (SV) je avgusta predsedniku Sindikata vojakov Slovenije Gvidu Novaku zaradi javnega kritiziranja vodstva SV izrekel pogojni disciplinski ukrep prenehanja delovnega razmerja, če bo v roku enega leta kršitev ponovil. Od takrat sindikat na svoji spletni strani ni objavil niti enega sporočila, v treh mesecih pred tem pa jih je bilo 14.

STA
Alenka Ermenc se je na čelo vojske zavihtela decembra lani.

Načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc je letos poleti disciplinski postopek zoper prvega moža Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvida Novaka uvedla, ker naj bi ta kršil vojaško disciplino. Predsednik SVS je po prepričanju načelnice med 12. aprilom in 7. majem brez pooblastila ali soglasja nadrejenega podajal izjave in stališča, ki materialno in moralno škodujejo ali bi lahko škodovali interesom delodajalca.

Spomladi se je sicer začela prava mala vojna med sindikatom na eni strani in ministrstvom za obrambo ter vodstvom SV na drugi strani. Poveljnik poveljstva sil SV Miha Škerbinc naj bi neprimerno govoril o načelnici generalštaba Alenki Ermenc oziroma njenem zdravstvenem stanju. Obrambni minister Karl Erjavec je nato na predlog Ermenčeve Škerbinca razrešil s položaja.

M24
SDS je poleti vložila interpelacijo proti obrambnemu ministru Karlu Erjavcu, ki pa ni bila izglasovana.

Interpelacija in vlaganje ovadb

Odnosi so se dodatno zaostrili v začetku maja, ko je Novakov sindikat sporočil, da je minister izgubil njihovo zaupanje. Ob tem je sindikat poslance pozval, naj vložijo interpelacije zoper Erjavca.

Le nekaj dni kasneje je ministrstvo za obrambo odpovedalo pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje Sindikata vojakov Slovenije. Kot še posebej nesprejemljivo so na ministrstvu označili javno pozivanje političnih strank k sklicu nujne seje pristojnega odbora državnega zbora za obrambo in za vložitev interpelacije zoper obrambnega ministra.

Interpelacijo so nato dejansko vložili poslanci opozicijske SDS, a ni uspela, saj so jo v parlamentu poleg SDS podprli le še poslanci NSi in SNS.

STA
Ministrstvo za obrambo je odpovedalo pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje Sindikata vojakov Slovenije.

Že pred tem so se akterji začeli obkladati z ovadbami. Načelnica generalštaba je zaradi govoric o njenem zdravstvenem stanju ovadila Škerbinca, ta pa je nato med drugim ovadil ministra Erjavca zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja.

Erjavec si je konec junija, le dva dni pred obravnavo predloga za interpelacijo v državnem zboru, prislužil še eno ovadbo. SVS in Gvido Novak sta v drugi polovici junija namreč vložila kazensko ovadbo in zasebno tožbo zoper ministra Erjavca, Sindikat je ovadbo podal zaradi domnevnih kršitev sindikalnih pravic, zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela v službi, medtem ko se je Novak za zasebno tožbo odločil zaradi domnevne razžalitve, žaljive obdolžitve in samovoljnosti. 

STA
Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak se je zavil v molk.

Molk po disciplinskem ukrepu

»Če mislijo, da bom zdaj eno leto tiho, se motijo,« je bil po po tem, ko so o disciplinskem ukrepu poročali mediji, odločen Novak, a tri mesece kasneje je videti, da se niso motili.

SVS je namreč zadnje sporočilo na svoji spletni strani objavil 29. julija, ko je javnost obvestil o začetku disciplinskega postopka zoper predsednika sindikata, ki je bil po njihovi oceni uveden zaradi sindikalnega delovanja Novaka.

Za primerjavo, v treh mesecih prej je sindikat objavil 14 obvestil, od začetka letošnjega leta pa jih je bilo skupno 33. O tem smo želeli povprašati predsednika SVS Gvida Novaka, a na naše klice ni odgovarjal, prav tako nam klicev ni vrnil.