V spomin

Nekateri najbolj obiskani grobovi slavnih ljudi

S.S.
31. 10. 2019, 07.56
Posodobljeno: 31. 10. 2019, 10.36
Deli članek:

Na dan spomina na mrtve se ljudje množično odpravljajo na pokopališča na grobove bližnjih ter tam prižigajo sveče, prinašajo šopke rož, vence in ikebane. Na grobove nekaterih svetovno znanih osebnosti pa vsak dan derejo trume ljudi. Uradna lestvica najbolj obiskanih grobov sicer ne obstaja, nam pa različne spletne strani ob ustreznih ključnih besedah postrežejo z bolj kot ne enimi in istimi imeni.

Wikipedia
John F. Kennedy je pokopan ob svoji ženi na Nacionalnem pokopališču Arlington v zvezni državi Virginiji.

John F. Kennedy (1917–1963)

Pri 43 letih je leta 1961 postal drugi najmlajši predsednik ZDA in prvi, ki ni pripadal belim saškim protestantom, ampak rimokatoliški veroizpovedi. Je tudi najmlajši preminuli predsednik ZDA in zadnji, ki je umrl med mandatom. Atentat se je zgodil 22. novembra 1963 v Dallasu med predsedniškim obiskom. Pokopan je na Nacionalnem pokopališču Arlington v zvezni državi Virginiji.

Princesa Diana (1961–1997)

Wikipedia
Princesa Diana je pokopana na otoku Oval na posesti Althrop, kjer je preživela večino svojega otroštva.

Diana Spencer je bila prva žena Charlesa, valižanskega princa in prestolonaslednika, najstarejšega otroka britanske kraljice Elizabete. Medijsko okronana kraljica ljudskih src je umrla 31. avgusta 1997 v prometni nesreči v Parizu, leto dni po ločitvi od princa Charlesa. Pokopana je na otoku Oval na posesti Althorp, kjer je preživela večino svojega otroštva.

Jim Morrison (1943–1971)

Flickr
Morrisonov grob na znamenitem pokopališču Pere-Lachaise velja poleg Eifflovega stolpa in muzeja Louvre za eno najbolj obiskanih točk v Parizu.

Frontman kultne glasbene skupine The Doors velja za eno največjih rockovskih legend. Njegova  pot skozi »vrata zaznavanja« je vključevala jemanje različnih substanc, najpogosteje tripa in alkohola, čeprav je brez oklevanja »požrl« vse, kar mu je prišlo pod roke. Umrl je 3. julija 1971 v domači kopalni kadi v Parizu, star 27 let, zaradi odpovedi srca. Pokopan je na najbolj »slavnem« pokopališču na svetu – Pere-Lachaise v Parizu.

Bruce Lee (1940–1973)

Wikipedia
Bruce Lee je pokopan ob svojem bratu Brandonuna pokopališči Lake View v Seattlu v zvezni državi Washington.

Bruce Lee je postal svetovna zvezda po uspešnicah Na zmajevi poti in V zmajevem gnezdu, po nenadni smrti zaradi možganskega edema 20. julija 1973 – med snemanjem filma Zmajeva igra smrti – pa je postal prva azijska globalna zvezda, borilna legenda, katere kult in slava vse do danes nista zbledela. Pokopan je na pokopališču Lake View v Seattlu v zvezni državi Washington.

Marilyn Monroe (1926–1962)

Flickr
Žara Marilyn Monroe na pokopališču Westwood Village v Los Angelesu.

V filmih je utelešala lik naivne blondinke, bila je odlična komičarka in seks simbol generacije. Njena zvezdniška kariera se je začela s filmom noir Niagara (1953), za vrhunca pa veljata komediji Sedem let skomin (1955) in Nekateri so za vroče (1959). Z leti je postajala vse bolj odvisna od alkohola in najrazličnejših tablet. Umrla je 5. avgusta 1962 zaradi prevelikega odmerka uspaval. Njena žara je na pokopališču Westwood Village v Los Angelesu v zvezni državi Kalifornija.

Bob Marley (1945–1981)

Wikipedia
Mavzolej Boba Marleyja njegovi rojstni vasi Nine Mile na Jamajki.

Velja za prvega superzvezdnika iz tako imenovanega tretjega sveta. Glasbo iz socialnega roba Jamajke je prenesel na mednarodno sceno in v popularni kulturi obveljal za enega od utemeljiteljev reggaeja. V življenju je sledil rastafarijanstvu, novemu religioznemu gibanju, ki je vzniknilo v njegovi domovini Jamajki, s težnjo po duhovni vrnitvi v zibelko človeštva – Afriko. Umrl je 11. maja 1981 v Miamiju za rakom, star 36 let, pokopali pa so ga v mavzoleju v rojstni vasi Nine Mile skupaj s kitaro.

Elvis Presley (1935–1977)

Wikipedia
Grob "Kralja rock and rolla" na posestvu Graceland v Memphisu.

Utelešal je ameriške sanje, ker se je iz revščine prebil med bogataše, pa tudi ekscese, ki so ga naposled pokopali. Kralju rock 'n' rolla je 16. avgusta 1977, pri 42 letih, odpovedalo srce zaradi zlorabe pomirjeval in narkotikov. Pokopan je na posestvu Graceland v Memphisu v zvezni državi Tennessee.

Karl Marx (1818–1881)

Wikipedia
Zadnje počivališče Karla Marxa na pokopališču Highgate v Londonu.

Filozof, politični teoretik, ekonomist in publicist je bil utemeljitelj historičnega materializma; menil je, da je celotna zgodovina zgodovina razrednih bojev. Upal je, da bo konflikt med kapitalisti in delavci pripeljal do svetovne politične in družbene revolucije. Leta 1848 sta skupaj s Friedrichom Engelsom izdala Manifest komunistične stranke, eno najbolj vplivnih političnih besedil v zgodovini. Umrl je v Londonu 14. marca 1883, star 64 let. Pokopan je na pokopališču Highgate v Londonu.