Skrivnosti pri nakupu

Morda so vam zamolčali, da je v vaši hiši nekdo umrl

Polona Krušec
30. 10. 2019, 19.57
Deli članek:

Ni nujno, da vam prodajalec stanovanja ali hiše – lastnik nepremičnine ali tisti, ki posreduje pri prodaji – pove, kakšna je njena zgodovina, tudi če se je na primer v njej zgodila nasilna smrt.

Dreamstime
Nekateri kupci na ogled stanovanja pripeljejo tudi energijske svetovalce.

Nakup ali najem nepremičnine, pravzaprav njena izbira, je zahteven in največkrat dolgotrajen proces. Ker se želimo odločiti kar najbolje, postopamo zelo previdno in je pridobivanje informacij o prihodnjem domu za nas pomembno. Tukaj pa gre lahko tudi kaj narobe. Vsaka nepremičnina in ljudje, ki so v njej bivali, imajo svojo zgodbo. In včasih so te težke.

Ljudje še najbolj omahujejo pri nakupu ali najemu hiš oziroma stanovanj, za katere vedo, da se je v njih dogajalo nasilje ali se je zgodila celo nasilna smrt, ali pa da si je tam nekdo vzel življenje. Včasih so objekti obremenjeni z govoricami, da v njih strašijo duhovi ali da je bila zaznana paranormalna aktivnost, kot se je na primer zgodilo v Žireh pri družini, o kateri je pred leti poročala nacionalna televizija. V hiši je menda strašila temna postava, prižigale so se luči, pojavljali so se napisi nepojasnjenega izvora in podobno.

Smrt in ogenj

Pri Kseniji Mihajlović, lastnici nepremičninske agencije Renex, smo preverjali, kako občutljive informacije, če to sploh storijo, sporočijo potencialnemu kupcu. Povedala nam je, da je v svoji dolgoletni praksi že imela primere, ko so bile zgodbe iz preteklosti nepremičnin zapletene. »Eden izmed primerov, ki jih lahko omenim, je zgodba nepremičnine, v kateri je umrl moški, ki je živel sam in precej odmaknjeno, in tako, potem ko je preminil, dalj časa sploh niso vedeli, da se je to zgodilo in da leži v hiši. Ko smo nepremičnino prodajali, smo kupcu vse to seveda pojasnili, ker se nam je zdelo pomembno, da to ve. Sicer je bila hiša stara in jo je kupec tako ali tako nameraval podreti, pa vendar, po mojem mnenju samo poštena informacija pripelje do pravega kupca,« je poudarila.

osebni arhiv
Ksenija Mihajlović, lastnica nepremičninske agencije Renex.

Prav tako so posredovali pri prodaji nepremičnine, na kateri je bil del ostrešja požgan. Zagorelo je, ker je nekdo lastniku objekta hotel ponagajati, ker naj bi se ta ukvarjal z nedovoljenimi posli. A kot poroča naša sogovornica, se je na koncu izkazalo, da se je požigalec spravil nad napačno hišo. Tudi o tem dogodku so, pravi Mihajlovićeva, obvestili potencialne kupce.

Kaj morajo povedati

Lastnica nepremičninske agencije razlaga, da v zakonu sicer ne piše eksplicitno, da je take informacije treba povedati, »piše pa, da mora naročnik nepremičninskega posla nepremičninsko družbo obvestiti o vseh okoliščinah, ki so pomembne za opravljanje storitev posredovanja, in jim predložiti na vpogled vso razpoložljivo dokumentacijo o nepremičnini«. Ksenija Mihajlović izpostavi, da je sicer sledljivost dogajanja, sploh če je šla nepremičnina skozi več rok, težja in da končni prodajalec določenih stvari, ki so se v nepremičnini dogajale, morda sploh ne ve. »Sama poskušam od prodajalcev vedno pridobiti vse potrebne informacije. Če se prodajajo podedovane nepremičnine, vedno vprašam, ali je v nepremičnini kdo umrl oziroma ali obstajajo morda še kakšne posebnosti.«

Energijski svetovalci

Pravi, da je sicer sama dojemljiva za energije, tako da je pozorna na to, kako se počuti v nekem stanovanju ali hiši. Zato tudi stranke, ki pridejo na ogled, spodbuja, da so pozorne na to, kako se počutijo v prostorih. Mihajlovićeva je pravzaprav ena od redkih nepremičninskih posrednikov pri nas, ki verjamejo, da energije v nepremičnini vplivajo na prodajo oziroma nakup, pa tudi na kvaliteto življenja v nepremičnini.

Nekatere stranke, kot še pove Mihajlovićeva, s seboj na ogled pripeljejo celo osebe, ki zaznavajo energije, prisotnost duhov. »Imeli smo kupce, ki so kupovali nepremičnine skupaj s svetovalci. V svetu je to že dokaj ustaljena praksa. Če so osebe s seboj pripeljale svoje energijske svetovalce, je bilo to za nas vedno dobrodošlo. Sama točno vem, kakšne nepremičnine prodajamo, tudi z energetskega vidika, saj se na to kar spoznam.« Povedala je še, da se je v njeni praksi tudi že zgodilo, da je zavrnila posredovanje pri prodaji ali oddaji nepremičnine, ker je ob ogledu zaznala zelo čudne vibracije.