Nižanje proračunske porabe

Šarec o rezanju porabe po ministrstvih ter nesmislu skoraj enake višine minimalne plače in socialnih prejemkov

G.G./STA
12. 9. 2019, 18.17
Posodobljeno: 12. 9. 2019, 18.20
Deli članek:

Umar je po pričakovanju nekoliko znižal napoved gospodarske rasti. Premier Marjan Šarec pravi, da bo vlada novo oceno upoštevala pri pripravi proračunskih dokumentov.

Bobo
Marjana Šarca napoved Umarja ni presenetila.
"Ne morem pristati na to, da so v obdobju, ko je praktično rekordna zaposlenost, socialni prejemki enaki, kot je minimalna plača. Minimalno plačo smo dvignili, vendar pa zdaj ni posluha za to, da se uvedejo ukrepi, ki bi zmanjšali socialne transferje," meni Šarec. 

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je v jesenski napovedi Sloveniji za letos napovedal 2,8-odstotno realno rast BDP, kar je 0,6 odstotne točke manj od spomladanske napovedi. Kot je v oddaji Studio ob 17.00 na Radiu Slovenija dejal Marjan Šarec, je ocena pričakovana, ob tem pa je izpostavil, da je rast v Sloveniji še vedno več kot dvakrat višja od povprečja v državah z evrom. 

"Za sto milijonov evrov bo treba znižati proračunsko porabo na 10,35 milijarde evrov," je o pripravi proračuna za leto 2020 dejal Šarec in ponovil, kar je po današnji seje vlade sporočil tudi finančni minister Andrej Bertoncelj - da bodo to dosegli z linearnim zmanjševanjem porabe po ministrstvih. "To je nekako najbolj pošteno in pravično. Vsak bo moral prispevati nekaj več kot en odstotek svojega proračuna, da bo proračun uravnotežen," je dodal premier.

Šarec je obenem zanikal, da linearno znižanje po ministrstvih nakazuje na to, da vlada nima izdelanih prioritet. Kot je poudaril, sta prioriteti zdravstvo in varnost. "Po drugi strani pa je treba skrbeti za gospodarstvo," je še izpostavil in dejal, da so že izpolnili "eno redkih predvolilnih obljub. Razbremenili smo regres, kar so ljudje občutili v denarnicah, in to ugodno vpliva na domačo potrošnjo," je dejal.

Dodal je še, da je struktura proračuna, četudi je ta rekordno visok, zelo neugodna, saj gre 94 odstotkov za zakonsko določene potrebe, in te gredo večinoma v socialne transferje, ki so po njegovi oceni v Sloveniji kljub vsemu zelo visoki. "Vemo, da je Danska visoko socialna država, pa imamo mi za 25 odstotkov višje socialne transferje. Tu bomo morali absolutno neke stvari spremeniti, če bomo želeli na dolgi rok preživeti. Pa ne govorim o vladi, ampak mi kot država," je poudaril.

Pri pripravi proračunskih dokumentov sicer vlado omejuje tudi fiskalno pravilo, ki je po Šarčevih besedah najbolj rigorozno v Evropi, a dokler bo finančni minister Bertoncelj, s čimer se strinja tudi sam, vlada čez to fiskalno pravilo ne bo šla.