Matić je nekdanji poslanec SMC, lani pa se je kot kandidat te stranke in tedaj še ljubljanski svetnik potegoval za mesto ljubljanskega župana. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je pridobil naziv doktor zgodovinskih znanosti, delal pa je v Zgodovinskem arhivu Ljubljana, Arhivu Republike Slovenije, republiškem Inšpektoratu za kulturno dediščino in Inšpektoratu za kulturo in medije. Opravljen ima tudi strokovni izpit za inšpektorja, so v sporočilu še zapisali na vladi.

Menjavo glavne okoljske inšpektorice je predlagal minister za okolje in prostor Simon Zajc, ki v javnih izjavah ni skrival nezadovoljstva z delom inšpektorata. V zadnjih mesecih so najbolj odmevali očitki o domnevno pomanjkljivem nadzoru nad dejavnostjo predelave nenevarnih odpadkov v moravški družbi Termit, zaradi česar je Zajc nad delom inšpektorata tudi odredil izredni nadzor.

Nad Zajca se je v javnosti sicer zgrnil plaz očitkov zaradi napovedi, da bo za novega šefa inšpektorata imenoval Matića, saj da ta nima nikakršnih izkušenj na tem področju, in da gre tako za izključno strankarsko kadrovanje. Zajc, ki sodi v kvoto SMC, pa meni, da je Matić usposobljen in primeren za vodenje okoljskega inšpektorata, saj ima tako vodstvene izkušnje kot strokovne kompetence.

"Ima deset let delovnih izkušenj na področju inšpekcijskega nadzora, saj je bil inšpektor višji svetnik na inšpektoratu za kulturo in medije od leta 1999 do leta 2009. Eno leto je ta inšpektorat tudi vodil," so pred mesecem dni obrazložili na ministrstvu.