Nepremičnine

Novela glede provizij poslana na ustavno sodišče

Mihael Korsika
13. 8. 2019, 20.05
Posodobljeno: 14. 8. 2019, 11.02
Deli članek:

Več kot 100 nepremičninskih družb se je podpisalo pod predlog za ustavno presojo zakona o nepremičninskem posredovanju, ki med drugim omejuje višino plačila za posredovanje pri najemu.

Profimedia
Cene rabljenih stanovanj še vedno naraščajo.

Omejitve

Novela zakona o nepremičninskem posredovanju med drugim omejuje višino plačila za posredovanje pri najemu, ki ga sklene fizična oseba, na štiri odstotke pogodbene vrednosti, vendar ne več kot za eno mesečno najemnino in ne manj kot za 150 evrov. Za posle med gospodarskimi družbami omejitve ni.

Novela zakona o nepremičninskem posredovanju, ki jo je po vetu državnega sveta potrdila poslanska večina, je začela veljati v soboto. Že prvi delovni dan po začetku veljavnosti, v ponedeljek, pa je na ustavno sodišče romal predlog ustavne presoje sprememb zakona, ki jih je predlagala Levica.

»Več kot sto nepremičninskih družb se je priključilo in danes je zadeva oddana na ustavno sodišče,« je včeraj za naš časopis povedal direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS Boštjan Udovič. Vlagatelji sodišču predlagajo tudi začasno zadržanje izvajanja spornih določb.

Nekdo bo plačal

V ponedeljek dopoldne so imele nepremičninske družbe na gospodarski zbornici sestanek, na katerem so razpravljali o prihodnjih korakih, ki so potrebni zaradi prilagoditve zakonskim spremembam. »Vsem je jasno, da nihče ne bo delal v svoj minus. Tisto, kolikor je storitev vredna, si bodo verjetno na takšen ali drugačen način pridobili ali pa posla ne bodo delali,« je pojasnil Udovič. Na koncu bo strošek posredovanja po njegovih oceni padel tudi na pleča najemnika. »Drugače ne more biti. Tako kot v trgovini plačamo celotno storitev, jo bo treba tudi tukaj,« dodaja.

Do zdaj je večina nepremičninskih družb sestavo pogodbe ponujala v okviru posredovanja in je bila tako vključena v strošek posredovanja. Zdaj pa bodo nepremičninske družbe po njegovih besedah to opredelile kot dodatno storitev in jo bodo tudi posebej zaračunali. »Dodatno storitev pa lahko plača naročnik ali najemnik,« je jasen direktor zbornice. Če pa bo najemodajalec v celoti prevzel strošek, bi lahko zaradi tega dvignil najemnino.

»Država nima nobene težave najemodajalcu vzeti 22 odstotkov in pol davka na najemnino. Za tistih nekaj odstotkov, kolikor si je za plačilo storitve zaračunal posrednik, je ogenj v strehi. Vsak pričakuje, da bo dobil plačilo za svoje delo,« je še poudaril.

Velikih sprememb ne bo

Za komentar glede sprememb, ki so bile uveljavljene v soboto, smo poklicali nepremičninskega strokovnjaka Aleša Goršaka iz podjetja Tanal nepremičnine, ki se s prodajo nepremičnin profesionalno ukvarja že od leta 2003, a ta večjih sprememb ne pričakuje. »Moje mnenje je, da se bistveno ne bo nič spremenilo. Selekcija na trgu poteka že sama po sebi. Najeme ljudje večinoma izpeljejo sami, torej brez posrednikov. Že zdaj ne vem, ali gre prek posrednikov 40 odstotkov najemov,« je poudaril Goršak, ki sicer ocenjuje, da omejevanje provizij ni potrebno.

»V nobenem razvitem svetu, niti v Ameriki, tega ne poznajo. Tam je provizija za prodajo po navadi od štiri do sedem odstotkov in se ljudje sami odločijo za višino provizije,« je dodal. Ta višina pa je odvisna od tega, kaj prodajalec dobi. Višja je provizija, večji obseg storitev, bo stranka dobila.