Kraja dokumentov

Ko se na vašem dopustu znajdejo tudi nepridipraviI

Z.F.
2. 7. 2019, 21.20
Deli članek:

Končno ste prispeli na dolgo zasluženi dopust. Odločite se, da boste odklopili možgane, dali vse štiri od sebe in si privoščili razvajanje in počitek. Po prijetnem sproščenem dnevu ugotovite, da so vas okradli ... Kam zdaj?

Dreamstime
Na pot zmeraj vzemite tudi fotokopijo osebnega dokumenta, ki vam lahko močno omili težave ob izgubi.

Žal je tako, da nesreča nikoli ne počiva. Tudi takrat, ko bi si tega najbolj želeli in ko si to zares zaslužimo. Zato zmeraj, ko potujete kam daleč, pa tudi blizu, upoštevajte pravilo, da imate potovalne dokumente, gotovino in kartice varno spravljene, a čim bolj razpršene po prtljagi. 

IZGUBA OSEBNE IZKAZNICE

Dobronamerno vam svetujemo, da si pred odhodom naredite fotokopijo osebnega dokumenta. Ta vam lahko še kako koristi v primeru kraje, pri dokazovanju na letališčih in drugih pomembnih institucijah. Prijava pogrešane osebne izkaznice zgolj na policijski postaji ne bo dovolj. Izgubo morate naznaniti najpozneje v osmih dneh na katerikoli upravni enoti v Sloveniji oziroma najkasneje v 30 dneh na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini ali v osmih dneh po vrnitvi v Slovenijo na upravni enoti.

IZGUBLJEN POTNI LIST

V primeru izgube potnega lista morate prijavo urediti najkasneje v osmih dneh po pogrešitvi na uradni enoti, kjer imate prijavljeno stalno prebivališče. Če ste potni list izgubili ali so vam ga ukradli v tujini, morate prijavo opraviti v osmih dneh po prihodu v domovino. Dokument za vrnitev v domovino vam lahko izda diplomatsko-konzularno predstavništvo. Predložiti je treba potrdilo policije o prijavi izgube ali kraje dokumenta in sliko. Prav tako morate dokazati svojo identiteto. Zato si pred odhodom nujno priskrbite fotokopijo potnega lista.

Dreamstime
Izgubljeno vozniško dovoljenje prijavite upravni enoti in lokalni policiji.

IZGUBLJENO VOZNIŠKO DOVOLJENJE

Če boste izgubili vozniško dovoljenje pri nas, morate izgubo javiti čim prej na upravni enoti, kjer imate prijavljeno stalno prebivališče. Če pa boste vozniško dovoljenje izgubili v tujini, o tem najprej obvestite upravno enoto in sporočite preklic. Nato o tem obvestite krajevno policijo ter diplomatsko-konzularno predstavništvo. Podatka o nadomestnem dokumentu ali dokazilu žal nismo dobili.