Komentar

Šarec zadovoljen, da so v Bruslju prišli do kompromisa

B.K./STA
2. 7. 2019, 21.42
Posodobljeno: 2. 7. 2019, 21.48
Deli članek:

Premier Marjan Šarec ocenjuje kompromis o vodilnih položajih na vrhu EU kot dober in upa, da bo kandidatka za predsednico Evropske komisije Ursula von der Leyen dobila podporo tudi v Evropskem parlamentu, a ocenjuje, da ne bo šlo brez zapletov.

Reuters
Marjan Šarec ob prihodu v Bruselj.

"To je kompromisni predlog, ki je bil dosežen po relativno dolgih pogajanjih. Če želiš nekaj sprejeti s konsenzom in pokazati, da je Evropski svet enoten, je nujno skleniti tudi kompromis, za moje pojme je to dobro," je komentiral izid maratonskih pogajanj.

Najslabše znamenje bi po njegovih besedah bilo, da bi nekaj držav nasprotovalo predlogu, saj bi bila to slaba popotnica za novo vodstvo komisije in druge institucije. Ob tem sicer pričakuje, da brez zapletov ne bo šlo. "Pričakujem seveda še kakšen zaplet zagotovo, ampak Evropski svet je pokazal enotnost," je poudaril. Kompromisni predlog so podprli vsi, le nemška kanclerka Angela Merkel se je vzdržala zaradi razmer doma.

O slovenski komisarski kandidatki ali kandidatu premier niti danes še ni želel podrobno govoriti. Dejal je le, da bodo postopek opravili ob pravem času. Na vprašanje, kdaj bo to, je odgovoril le: "Pravočasno."

Voditelji so danes predlagali kandidatko za predsednico Evropske komisije, izvolili so predsednika Evropskega sveta ter imenovali predsednico Evropske centralne banke in visokega zunanjepolitičnega predstavnika.

Za predsednico parlamenta predlagali tudi Fajonovo

Del kadrovske kombinatorike je tudi predsednik Evropskega parlamenta, a pri tem voditelji ne igrajo neposredne vloge. Izvolijo ga evropski poslanci, ki naj bi to storili v sredo dopoldne.

Današnji kompromis sicer predvideva, da si predsedniški mandat v parlamentu razdelita socialist Sergej Stanišev in konservativec Manfred Weber. Šarec verjame, da bodo v parlamentu upoštevali ta dogovor, kar bi bilo po njegovem prepričanju dobro.

Belgijski časnik La Libre Belgique je danes kot morebitno kandidatko za predsednico Evropskega parlamenta omenjal tudi evropsko poslanko Tanjo Fajon. Šarec je potrdil, da se je "vmes pokazala možnost, da bi nekdo iz tega območja dobil to pomembno mesto". "Zdelo se mi je pravilno, da vendarle poskušamo, če je to možno, predlagati našo kandidatko, ne glede na politično usmeritev ali kar koli, ker smo v tem primeru ravnali kot Slovenija," je še dejal.