Voditelji držav članic Evropske unije so se dogovorili, da bodo za predsednico Evropske komisije predlagali nemško obrambno ministrico Ursulo von der Leyen. Belgijski premier Charles Michel bo prevzel vodenje Evropskega sveta.

charles-michel_pf
Profimedia
Belgijski premier Charles Michel bo postal predsednik Evropskega sveta in s tem koordinator vseh voditeljev držav članic.

Funkcijo visokega predstavnika za zunanje zadeve bo dobil španski zunanji minister Josep Borrell, vodenje Evropske centralne banke pa naj bi prevzela treutna predsednica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde.

Christine Lagarde
Reuters
Christine Lagarde je doslej vodila Mednarodni denarni sklad (IMF). Sedaj naj bi prevzela vajeti Evropske centralne banke (ECB).

S predlogom niso bili zadovoljni pri poslanski skupini Socialistov in demokratov, a kot kaže je po treh dneh dolgih pogajanj do dogovora vseeno prišlo.

Josep Borrell
Reuters
Španski zunanji minster Josep Borrell bo postal zunanji minister Evropske unije.

Predlog, ki ga je danes sprejel Evropski svet mora sicer na potrditev še v Evropski parlament, kjer se mora z njim strinjati absolutna večina, se pravi vsaj 376 evropskih poslancev. Ker je razmerje moči med političnimi skupinami tam drugačno kot v svetu (kjer sedijo voditelji članic), lahko predlog še vedno pade.