izbrali vodstvo

FOTO: Bo Evropsko komisijo prvič v zgodovini vodila ženska?

B.K.
2. 7. 2019, 19.17
Posodobljeno: 2. 7. 2019, 19.47
Deli članek:

Dogovor o vodilnih položajih v EU naj bi bil potrjen, poročajo tuji mediji.

Profimedia
Nemška obrambna ministrica Ursula van der Leyen naj bi postala nova predsednica Evropske komisije.

Voditelji držav članic Evropske unije so se dogovorili, da bodo za predsednico Evropske komisije predlagali nemško obrambno ministrico Ursulo von der Leyen. Belgijski premier Charles Michel bo prevzel vodenje Evropskega sveta.

Profimedia
Belgijski premier Charles Michel bo postal predsednik Evropskega sveta in s tem koordinator vseh voditeljev držav članic.

Funkcijo visokega predstavnika za zunanje zadeve bo dobil španski zunanji minister Josep Borrell, vodenje Evropske centralne banke pa naj bi prevzela treutna predsednica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde.

Reuters
Christine Lagarde je doslej vodila Mednarodni denarni sklad (IMF). Sedaj naj bi prevzela vajeti Evropske centralne banke (ECB).

S predlogom niso bili zadovoljni pri poslanski skupini Socialistov in demokratov, a kot kaže je po treh dneh dolgih pogajanj do dogovora vseeno prišlo.

Reuters
Španski zunanji minster Josep Borrell bo postal zunanji minister Evropske unije.

Predlog, ki ga je danes sprejel Evropski svet mora sicer na potrditev še v Evropski parlament, kjer se mora z njim strinjati absolutna večina, se pravi vsaj 376 evropskih poslancev. Ker je razmerje moči med političnimi skupinami tam drugačno kot v svetu (kjer sedijo voditelji članic), lahko predlog še vedno pade.