Prestiž na vodi

FOTO: To so luksuzne jahte in jadrnice v lasti bogatih Slovencev

Nenad Glücks / Reporter
2. 7. 2019, 19.30
Deli članek:

Kdo so lastniki prestižnih plovil, registriranih v Sloveniji. Kdo je kaj prodal, kdo kupil. Ob izdelavi lestvice največjih jaht in jadrnic smo odkrili precej zanimivosti, Slovence pa smo poiskali tudi v eni največjih marin na Hrvaškem, v Umagu.

Primož Lavre/Reporter
Vladimir Polič je s svojima sinovoma še vedno lastnik 36 metrov dolge jahte Adriatic Star.

Za zdaj še ni na obzorju kriznih časov, vendar so se nekateri najbogatejši Slovenci poslovili od svojih prestižnih jaht. Joc Pečečnik, lastnik podjetja Interblock, je četrti najbogatejši Slovenec, glede na lestvico revije Manager je njegovo bogastvo vredno 194 milijonov evrov. Toda že lani je prodal svojo luksuzno 24 metrov dolgo jahto, na kateri je preživljal okoli osem tednov na leto. Komu in za koliko, ni pojasnil. Pred letom dni nam je dejal, da prihaja kriza, zato je denar vložil v novejšo tehnologijo. A eden izmed naših virov nam je zaupal, da je nato kupil drugo jahto, dolgo celo 27 metrov, vendar je registrirana v tujini. No, Pečečnik je zdaj za Reporter odgovoril, da nove jahte ni kupil, čeprav si jo zelo želi. Ves denar je vložil v svoje podjetje, plovila pa najema pri Gorenjski banki. Po navadi dolžine od 30 do 45 metrov. Gre torej res za ogromne luksuzne jahte.

Primož Lavre/Reporter
Aleksander Jančar, 20-metrska jahta Maksimilijan.

So se pa v slovenskem registru pojavile nove velike jahte. Malo znana Dubravka Krunic (prek podjetja Globus & Histria) s prebivališčem v Trstu je registrirala kar 23,6 metra dolgo jahto po imenu Adelina. Plovilo je letnik 2000, Krunic je tudi lastnica firme Kruna Trade na Škofijah in gradbenega podjetja Krunić, d. o. o. Ena izmed novih na seznamu je skoraj 20 metrov dolga jadrnica Glisse letnik 2004. Je v četrtinski lasti Oskarja Kocijana iz Velike Pirešice, preostalo ima v lasti podjetje Milito oziroma njen lastnik Encom iz Lipnice na avstrijskem Štajerskem. Milito se ukvarja z oddajo poslovnih prostorov, po Kocijanovih besedah se bodo usmerili v turizem, zato so kupili jadrnico za oddajanje. Cena je bila okoli milijon evrov.

Primož Lavre/Reporter
Dubravka Krunic, 23,6 metra.

Tomislav Jukić in njegova Marquis

V registru se je pojavila še ena jahta novinka – Tina –, dolga 23 metrov. Lastnik je BKS Leasing, pri čemer pri tej družbi ne želijo razkriti, kdo je trenutno najemojemalec in po kakšni ceni. Sprememba lastništva je nastala pri regatni jadrnici Veliki Viharnik. 19 metrov dolgo plovilo je bilo še lani v lasti podjetja Titan Metal (Bernarda Kovačič), zdaj jo ima poslovnež Viljem Orel. Ta je lastnik še ene 19-metrske jadrnice Cleansport One. Na našem seznamu ni več 24 metrov dolge jahte Estella, ki jo je imel lani prek VBKS Leasing v nakupu Boštjan Šifrar. Gre za lastnika škofjeloškega podjetja SIBO G, kjer izdelujejo zapiralne embalaže za tube. Čeprav je Šifrar s 27 milijoni evrov premoženja na Managerjevi lestvici eden najbogatejših Slovencev, so bili stroški za jahto očitno preveliki. Kot so nam sporočili iz njegove družbe, je plovilo našlo drugega lastnika, pri čemer je »poleg veselja ob nakupu tudi veselje ob prodaji«. Ta občutek je značilen za marsikaterega lastnika plovila.

Arhiv
Oskar Kocijan, 19,6 metra.

Za prodajo velike jahte pa se ni odločil veliki zdravstveni dobavitelj Tomislav Jukić, ki je postal milijonar s svojim podjetjem Cardio Medical. Njegovo 20 metrov dolgo jahto smo opazili, ko se je zibala na vodi v lepo urejeni marini Umag tik čez mejo na Hrvaškem, eni največjih marin pri sosedih. Če vas zanima, kje (med drugim) konča del vašega vsakomesečnega prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, si oglejte fotografijo njegove jahte Marquis. Tako v letu 2017 kot v letu 2016 je imel Jukić več kot 900 tisoč evrov čistega dobička. Jahta? Nobenega problema glede stroškov, je pa res, da so cene priveza v marini Umag nižje kot v Portorožu.

Primož Lavre/Reporter
Tomislav Jukić, 19,8 metra.

24 metrov optika Tihomirja Krstića

Prav na vrhu seznama največjih je tudi letos 24 metrov dolga tekmovalna jadrnica Maxi Jena v lasti jadralca Gašperja Vinčeca. Le dva centimetra je krajša jahta Tihomirja Krstića, ki si jo je kupil lani. Krstić je lastnik podjetja Planeta, v okviru katerega je med drugim največji optični center v Sloveniji Clarus v ljubljanskem BTC. Ob našem obisku marine Portorož smo opazili športno jadrnico Adriatic Europa, dolgo 19 metrov. Je v lasti razvpitega nekdanjega politika in predsednika uprave Luke Koper Gašparja Gašparja Mišiča in Tatjane Celarc. Skoraj toliko kot Mišičeva je dolga tudi jadrnica Matjaža Vuge, nekdanjega visokega uslužbenca udbovskega podjetja Iskra ter člana stečajne ekipe Elana, ki ga je poskušal tudi kupiti. Vuga je častni konzul Rusije v Sloveniji. Ponosna nova lastnica 17-metrske jahte (12 let stare) na naši lestvici je podjetnica Sabrina Godina, lastnica restavracije Tri vdove v Piranu.

Primož Lavre/Reporter
Gašpar Gašpar Mišič, 19 metrov.

Od svoje 17-metrske jadrnice Syna se je poslovil poslovnež Tomaž Lovše. Prodal jo je Italijanu iz Pescare Michelu Marullu, saj je bila stara že 15 let, sam pa je, kot pravi, ni več veliko uporabljal. Še vedno ima v lasti 18-metrsko skoraj novo jahto Dot podjetnik Igor Akrapovič. Pred dvema letoma je za plovilo tipa Magellano odštel dva milijona evrov. V njegovi družbi Akrapovič izdelujejo svetovno znane izpušne sisteme za motocikle in avtomobile. Je na sedmem mestu med najbogatejšimi Slovenci s premoženjem, vrednim 129 milijonov evrov. Komaj dve leti šteje tudi 17-metrska jadrnica My Way, ki jo po lizingu odplačujejo Janko in Mitja Kosmina ter Andrej Justin. Le nekaj krajša je jadrnica Superna Marka Arsenoviča, brata mariborskega župana Saša Arsenoviča. Brata sta nedavno prodala podjetje S. Oliver.

Profimedia
Igor Lah pluje z jadrnico Črni Sokol.

Milijoni mladeniča Nejca Kodriča

Med »starimi znanci« s seznama je ljubljanski kirurg Marko Bitenc s 16-metrsko jadrnico Victory, ki si jo deli z Mojco Ovsenik in Miho Ocvirkom. Je lastnik zdravstvenega centra Kirurgija Bitenc. Skoraj 16 metrov je dolga tudi jadrnica razvpitega Sama Lozeja, enega najbolj lojalnih kadrov Zorana Jankovića. Lastnika 16-metrske jadrnice sta po podjetju KIG Matjaž Satler in Marko Mohar, obogatela sta s certifikatsko privatizacijo.

S podjetniško idejo je obogatel mladi Nejc Kodrič, ki ima pod palcem več kot sto milijonov evrov ter skoraj novo jahto Orca, dolgo 16 metrov. Zaslužek je skupaj z Damianom Merlakom ustvaril z menjalnico kriptovalut Bitstamp. Podjetje sta prodala Korejcem za 350 milijonov dolarjev. Obdržal je desetinski delež podjetja. Dobrih 15 metrov je dolga jahta ljubljanskega arhitekta Bojana Gjure, ki je znan po tem, da je od propadlih gradbenih podjetij po Ljubljani kupoval nepozidana funkcionalna zemljišča v stanovanjskih soseskah. Ta podjetja bi morala zemljišča prej vrniti ljubljanski mestni občini, vendar jih niso. Zaradi tega je bil v mnogo sporih s stanovalci in mestno občino.

Primož Lavre/Reporter
Dušan Korošec, 15 metrov.

Med našim obhodom marin Izola, Portorož in Umag smo opazili več jaht in jadrnic bolj ali manj znanih Slovencev. Recimo v Umagu se je sončila 15 metrov dolga jahta v lasti serviserja avtomatičnih menjalnikov Roka Pogačnika, sicer pa je bilo več jaht v lasti Slovencev »zunaj na morju«. V Izoli je bila privezana kar 22 metrov dolga jahta v lasti Borisa Bička, lastnika agencije Renee. Je predstavnik ruske naftne družbe Lukoil v Sloveniji. V bližini je bila 17-metrska jahta Boruta Mišice, nekdanjega uvoznika subarujev in lad v Slovenijo. Tam je bila tudi 16-metrska jahta Crème de la crème Bojana Matka, lastnika portala avto.net. Jahta izstopa po opremi z leopardjimi vzorci.

V Izoli je privezana še 14-metrska jahta Om režiserja Branka Đurića - Đura. Štiri metre daljša je jahta My Way Andreje Galičič, lastnice blejskega podjetja VPD za prodajo medicinsko-tehničnih pripomočkov. Še meter daljša je jahta Aleksandra Stanislava Zvera in Darje Meolic Zver. Stanislav je direktor podjetja Gea Vipoll za opremo za industrijo tekočin, Darja ima lokal v Murski Soboti. V izolski marini se je zibala tudi 15-metrska jahta Monsun Marka Aleksandra Kolmana, direktorja družbe ARC nepremičnine. Lastnika podjetja sta Mitja Kolman in Andreja Bohinc Kolman s stalnim prebivališčem na Cipru. Mitja Kolman je še lastnik družbe ZUUM, s katero po svetu trži blagovne znamke. Še skok v marino Portorož. Tam je bila 15-metrska jahta Lunis v lasti Iztoka Počkaja. Slednji se ukvarja s proizvodnjo pohištva. 16-metrska jahta Orcan je last Ivane Bizjak, nekdanje ravnateljice osnovne šole Vodice, meter krajša je jahta Azur Enesa Loja. Gre za nekdanjega direktorja Marine Portorož.

Primož Lavre/Reporter
Enes Lojo, 14,9 metra.

Tudi odvetniki imajo jahte

Med lastniki jaht so tudi odvetniki. Denimo celjski Dušan Korošec, ki ima 15-metrsko jahto Zen. Korošec je solastnik podjetja Alea Inženiring, ki je največji lastnik Term Dobrna. S Korošcem je povezan celjski podjetnik Aleksander Jančar. On ima v Portorožu 20-metrsko jahto Maksimilijan, sicer pa gre za hotelirskega mogotca. V lasti ima hotele Barbara (Fiesa), Celeia in Evropa (Celje) in hotel Piran. Je solastnik Casinoja Portorož. Največja jahta (ladja) v Portorožu je v lasti podjetnika Vladimirja Poliča ter njegovih sinov Petra in Denisa. Adriatic Star je stara več kot 30 let, dolga je kar 36 metrov. Ni v registru čolnov, pač pa ladij. Poliči so še lastniki 22-metrske jadrnice letnik 1981.