WiFi4EU

Je tudi vaša občina dobila sredstva za brezplačni brezžični internet?

B.K./STA
15. 5. 2019, 14.49
Posodobljeno: 15. 5. 2019, 14.53
Deli članek:

Evropska komisija je objavila rezultate drugega razpisa v okviru pobude WiFi4EU za brezplačni dostop do brezžičnega interneta na javnih mestih, ki je potekal aprila letos.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Na razpis se je prijavilo več kot 10.000 občin iz vseh sodelujočih držav, in sicer iz članic EU, Islandije in Norveške. Skupna vrednost razpisa je 51 milijonov evrov, bone v vrednosti 15.000 evrov pa bo prejelo 3400 občin. Med njimi so spet tudi številne slovenske.

S prejetimi sredstvi bodo lahko občine vzpostavile brezžične dostopne točke na javnih mestih oz. v parkih, na trgih, v javnih zgradbah, knjižnicah in zdravstvenih ustanovah. Denarna podpora v znesku 15.000 evrov na občino je namenjena izgradnji omrežij. Občine bodo morale točke vzdrževati najmanj tri leta.

Na prvem razpisu lani, vrednem 42 milijonov evrov, je bilo izbranih 2800 občin, od tega 89 slovenskih.

Foto: WiFi4EU
WiFi na javnih mestih.

Katere slovenske občine so prejemnice, katere na rezervnem seznamu?

V Sloveniji so na glavnem seznamu prejemnic naslednje občine: Apače, Benedikt, Bloke, Bovec, Cerklje na Gorenjskem, Cerknica, Cerkno, Divača, Dobrova - Polhov Gradec, Domžale, Grosuplje, Kanal, Kočevje, Kozje, Metlika, Mežica, Murska Sobota, Postojna, Rače - Fram, Razkrižje, Rogašovci, Selnica ob Dravi, Šentrupert, Škofja Loka, Šmartno ob Paki, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Jurij ob Ščavnici, Sveti Tomaž, Trzin, Turnišče, Velike Lašče, Videm, Železniki in Žirovnica.

Na rezervnem seznamu so medtem občine Brda, Dornava, Hoče - Slivnica, Hrastnik, Litija, Miren - Kostanjevica, Nazarje, Odranci, Ormož, Podlehnik, Radeče, Šalovci, Šempeter - Vrtojba, Starše in Vipava.

EU bo do konca leta 2020 objavila še dva razpisa v okviru sheme WiFi4EU, na katerih bo na voljo skoraj 9000 bonov. Prvi od obeh razpisov bo objavljen še letos.