Medicinski preboj

Hrvaški kirurgi uspešno ločili siamski dvojčici, glavni kirurg študiral na Harvardu

A.S.
15. 5. 2019, 14.23
Posodobljeno: 15. 5. 2019, 14.31
Deli članek:

Hrvaški mediji poročajo o medicinskem uspehu. Danes je osem kirurgov, ki so sodelovali pri operaciji ločevanja siamskih dvojčic, naslovilo javnost. Deklici sta v stabilnem stanju in zunaj življenjske nevarnosti.

Profi media
Ravnatelju KBC-a v Zagrebu so številni zdravniki svetovali naj ne organizira posega na Hrvaškem, temveč deklici pošlje v tujino.

14-urna operacija ločevanja siamskih dvojčic je potekala na pediatrični kliniki Rebro v Zagrebu. V medicinskem posegu je sodelovalo skupno 23 medicinskih uslužbencev, vključujoč medicinske sestre in kirurge. »Presrečni smo, da je naše skupno delo uspelo in da sta otroka dobro,« je na kratko povedal glavni kirurg profesor Tomislav Luetić. Dr. Danko Mikulić je dodal, da se bo operacijski postopek zapisal v zgodovino hrvaške medicine.

KBC Zagreb
14-urna operacija ločevanja siamskih dvojčic je potekala na pediatrični kliniki Rebro v Zagrebu.

Deklici sta bili združeni s spodnjim delom trebuha, delili sta si jetra in črevesje

»Srce ene od deklic se je začelo zmanjševati, srce druge dvojčice pa je prevzelo njegovo vlogo. Prav tako je prišlo do odpovedovanja ledvičnih organov, kar nas je prisililo, da čimprej sestavimo ekipo, ki bo sodelovala pri operaciji,« je za hrvaške medije povedal dr. Dražen Belina. Dodal je, da sta bili srci siamskih pacientk ločeni za 2 do 3 milimetre, kar jim je omogočalo manj težavno ločevanje vitalnih organov. Deklici sta bili združeni s spodnjim delom trebuha, delili sta si jetra in črevesje. Zdravniki zagotavljajo, da bosta majhni pacientki, ki sta se rodili januarja letos, hitro doma.

Zaradi časovno daljšega posega, gre tudi za enega najdaljših dovajanj anestezije med posegom na Hrvaškem, poroča Index. Ravno zato je pri operaciji sodelovalo 7 anesteziologov, ki so svoje delo opravili odlično.

Drugi primer uspešnega ločevanja siamskih dvojčic

Gre za drugi primer uspešnega ločevanja siamskih dvojčic na svetu in prvi, v katerem sta pacientki preživeli. Deklici, ki sta skupaj tehtali 3600 gramov, sta dobili priložnost samostojnega in bolj kakovostnega življenja. Kirurgi, ki so za njuno stanje izvedeli že ob njunem rojstvu (mati ju je rodila s carskim rezom), so se pred operacijskim posegom sestali najmanj sedemkrat in se zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja mladih pacientk odločili za operacijo. Ravnatelju KBC-a v Zagrebu so številni zdravniki svetovali naj ne organizira posega na Hrvaškem, temveč deklici pošlje v tujino. Kljub temu so se skupaj odločili, da deklici operirajo v domači državi.

Vodilni kirurg študiral na Harvardu

Dr. Tomislav Luetić, ki je kot poroča 24sata, »dirigiral« večštevilni ekipi, je študiral na priznani ameriški univerzi Harvard. Tudi njegov oče je bil kirurg. Njegova žena Daška Domljan (58) pa je za 24sata povedala: »Otrokom je posvetil svoje življenje. Pacienti so bili vedno na njegovem prvem mestu«.

Mati deklic je presrečna

Tudi mati deklic je presrečna. Ker ima doma še dva otroka, bolnišnico Rebro obišče vsak drugi dan. »Dobro sta. Pridno pijeta mleko iz stekleničke. Čeprav v bolnišnici Rebro nimajo nastanitve za starše, sem lahko z njima tako čez dan kot ponoči,« je za Index povedala Marija Tombolaš. Na vprašanje, kdaj je zvedela, da gre za siamski dvojčici, je odgovorila, da v kasnejši nosečnosti in ne ob prvem ultrazvočnem pregledu.