Instagram

Kruti prijatelji so glasovali za njeno smrt. Le kaj porečejo sedaj?

R.T.
15. 5. 2019, 13.23
Posodobljeno: 15. 5. 2019, 13.51
Deli članek:

Dekle si je vzelo življenje potem, ko so jo k temu vzpodbudili sledilci na instagramu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Malezijska policija preiskuje samomor 16-letne deklice, ki si je življenje vzela po tem, ko so njeni prijatelji, ki ji sledijo na instagramu, v objavljeni anketi glasovali za njeno smrt, poroča britanski časnik The Guardian.

"Res pomembno, pomagajte mi izbrati življenje/smrt," je ob anketi zapisalo neimenovano dekle. Njeni sledilci so večinsko glasovali za to, da se ubije. 69 odstotkov jih je namreč izbralo smrt. Dekle se je kasneje ubilo.

Na tragedijo se je odzval malezijski poslanec in odvetnik Ramkarpal Singh, ki je mnenja, da so prijatelji, ki so glasovali za njeno smrt, krivi pomoči pri samomoru. "Bi bilo dekle še živo, če bi jo večina uporabnikov spleta na njenem instagramu odvrnila od samomora? Bi poiskala potrebno pomoč, če bi jo vzpodbudili k temu? Je vzpodbujanje k samomoru vplivalo na njeno odločitev, da si vzame življenje? Glede na to, da je poskus samomora v tej državi kaznivo dejanje, iz tega sledi, da je podpiranje samomora morda prav tako [kaznivo dejanje]."

Minister za mladino in šport Abdul Rahman pa je prepričan, da je tragedija osvetlila nujo po nacionalni razpravi o mentalnem zdravju v državi. "Resnično sem zaskrbljen nad stanjem duševnega zdravja naše mladine," je dejal. "Gre za nacionalno vprašanje, ki ga moramo vzeti resno."

Omenjeno dekle ni prvo, ki jo je družabno omrežje instagram pahnilo v smrt. Leta 2017 si je življenje vzela 14-letna Britanka po tem, ko je na platformi dlje časa opazovala podobe samopoškodovanja in samomorov.