kandidature

Huda gneča v boju za evropske privilegije

Žiga Kariž
24. 4. 2019, 20.54
Posodobljeno: 24. 4. 2019, 20.58
Deli članek:

Te dni je prostorih Državne volilne komisije velika gneča, saj stranke pospešeno oddajajo svoje liste kandidatk in kandidatov za Evropski parlament.

STA
Norma Korošec je na DVK prinesla 1200 podpisov podpore.

Skoraj 9000 evrov bruto plače oziroma okoli 5000 evrov neto mesečne plače, dodatnih 4500 evrov za razne stroške, dnevnice v višini 320 evrov in službeni avto so privilegiji, ki čakajo tistih osem izbrancev oziroma izbrank, ki bodo interese Slovenije zastopali v Evropskem parlamentu v naslednjem mandatu. Kdo bodo srečneži, bo znano naslednji mesec, ko bomo volivci oddali svoje glasove.

Pestra izbira

Kakšno izbiro bomo imeli volivci na voljo, pa bo dokončno jasno v tem tednu, ko stranke na Državno volilno komisijo pospešeno vlagajo kandidatne liste. Najbolj so s tem opravilom pohiteli pri SNS Zmaga Jelinčiča in pri stranki Bojana Dobovška Dobra država, ki sta listi vložili že pretekli teden. Včeraj pa so si predstavniki strank kar podajali kljuko na vratih DVK. Prvi so prišli predstavniki SDS in SLS s prvouvrščenim na kandidatni listi Milanom Zverom. Dogodek so obeležili tudi z objavo na družbenih omrežjih, ki jo je njihova konkurentka Lucija Ušaj, kandidatka stranke Domovinska liga, komentirala z besedami: »Mi pridemo ob 14h. Služba je le služba. Tudi po uri vložitve se vidi, kdo nima kaj delati.« Domovinska liga, ki se javnosti predstavlja z okrajšavo DOM, je uspela zbrati 1200 overovljenih podpisov podpore, volivce pa naj bi najbolj prepričala prav Lucija Ušaj in predsednik stranke Bernard Brščič.

STA
NSi in njeni kandidati z Ljudmilo Novak na čelu.

Iskanje podpore na terenu

Tudi stranka predsednike vlade Marjana Šarca se je odločila, da bodo podporo za nastop na evropskih volitvah iskali na terenu z zbiranjem podpisov. Zbrali so le 89 glasov več kot pri stranki DOM. Proti Evropi jih bo vodila nekdanja novinarka Irena Joveva. Na DVK pa so si rezervirali termin včeraj ob 16. uri. Sporočili so nam tudi, da so jim na terenu pomagali prostovoljci iz 22 lokalnih iniciativnih odborov. V času evropske kampanje pa bodo po celotni državi ustanovili okoli 40 lokalnih odborov stranke LMŠ.

STA
Alenka Bratušek stavi na Angeliko Mlinar.

Podajanje kljuke

Svoje liste so včeraj vložili še Nova Slovenija, ki stavi na Ljudmilo Novak, Stranka Alenke Bratušek, ki meni, da bi ji uspeh lahko zagotovila Angelika Mlinar, ki v iztekajočem mandatu že sedi v Evropskem parlamentu kot poslanka, izvoljena v Avstriji. Danes bodo na DVK odšli tudi predstavniki stranke SD, ki je še včeraj na volilni konvenciji potrjevala svojo kandidatno listo, že dolgo pa je jasno, da bo prvo ime liste Tanja Fajon. Tudi Desus, ki stavi na sodelovanje z Igorjem Šoltesom, meni, bo vso potrebno dokumentacijo volilni komisiji dostavil danes. Dramatično, pet minut do dvanajstih, pa so se na DVK najavili iz Zedinjene Slovenije, ki jo vodi razvpiti Andrej Šiško. Kot so nam povedali, so bili uspešni pri zbiranju podpisov in se optimistično podajajo v nadaljnje boje. Še vedno so na terenu predstavniki Levice, ki so se lotili zbiranja podpisov kljub temu, da bi lahko kandidatno listo vložili kot parlamentarna stranka tudi brez tega. Včeraj so bili v Ljubljani in Kopru, časa za vložitev liste in zbiranje podpisov pa imajo Violeta Tomić in njeni kolegi še do petka do polnoči, ko se konča rok za oddajo list.