Sam svoj mojster

Z amonijakom, kavo in sodo nad madeže

Zoran Franc
24. 4. 2019, 21.30
Deli članek:

Vas ujezi dejstvo, da so vaši čevlji, ki ste jih kupili šele pred dobrim mesecem dni, videti že za v smeti? Naj z naslednjimi triki izgledajo dlje časa novi.

Dreamstime
Pomagajte si sami.

Mnogi umazane športne copate čistijo z milnico ali jih operejo celo v pralnem stroju, kar na dolgi rok za seboj pusti določene posledice. Barva zbledi, popusti lepilo, spremeni se oblika … Preizkusite raje naslednje trike in odpravite nadležne tegobe.

Zoper madeže krvi

Če se je na vaših čevljih ali športnih copatih pojavil grd madež krvi, ga boste hitro in učinkovito odpravili z naslednjo mešanico. Zmešajte dve jušni žlici soli ali amonijaka v enem litru hladne vode. Dobro premešajte, nato pa mešanico nanesite na madež in nežno tapkajte po madežu ter nežno brišite, dokler ne izgine.

Zoper neprijeten vonj

Ste ves dan preživeli v ozkih čevljih, ki slabo dihajo? Ko ste se vrnili in jih sezuli, pa vas je presenetil neprijeten vonj? Odpravite ga z naslednjim trikom. Čevlje položite v plastično vrečko na zadrgo, jo zaprite in čez noč položite v zamrzovalnik. Nizka temperatura bo uničila bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj. Težavo lahko rešite tudi tako, da čez noč nasujete v čevlje žličko sode bikarbone. Ta bo posrkala neprijetne vonjave, odpravila pa bo tudi vlago, ki se ustvarja ob potenju. Enako koristna kot soda bikarbona je kava. Žličko praženih kavnih semen natresite v čevlje in pustite čez noč. Zjutraj čevlje obrišite z notranje strani še s krpo, ki ste jo pomočili v čistilni alkohol. Tako se boste rešili neprijetnega vonja in bakterij.

Čiščenje s kisom in detergentom

Madeže z usnjenih čevljev, torbic, hlač in kril boste hitro odstranili z mešanico kisa in hladne vode. Težavo lahko odpravite tudi s krtačo za čiščenje čevljev, detergentom, balzamom za lase … Najprej čevlje ali kak drug usnjen kos dobro skrtačite, s čimer boste očistili večje kose umazanije. Čevlje nato očistite s krpo, ki ste jo pomočili v mešanico detergenta in vode. Če se madež še ni vdal, naredite mešanico kisa in vode ter nežno podrgnite. Madeži bodo zagotovo izginili. Za zaščito usnja na čevlje nanesite tanek sloj balzama za lase.

Dreamstime
Madeže z usnjenih čevljev, torbic, hlač in kril boste hitro odstranili z mešanico kisa in hladne vode.

Detergent zoper mastne madeže

Mastne madeže boste najhitreje odstranili s pomočjo detergenta za ročno čiščenje posode. Nanesite ga na madež, pustite delovati pet minut in izperite. Uporabite lahko tudi razmaščevalec, a previdno, da ne pusti madeža!

Vosek za loščenje in sijaj

Grde praske in razpoke na usnjenih čevljih in drugih izdelkih natrite s čebeljim voskom. Nanesite ga na kos mehke krpe in nežno vtrite.