Brexit blamaža

Blokada dela EU zaradi razklanih Britancev?

T.L.
3. 4. 2019, 08.59
Posodobljeno: 3. 4. 2019, 09.18
Deli članek:

Mayeva in Corbyn naj bi predvidoma še danes razpravljala o brexitu.

Profimedia
Kaj želijo Britanci? tega v tem trenutku en ve nihče. Najverjetneje še sami ne.

Britanski mediji poročajo, da naj bi se britanska premierka Theresa May že danessestala z vodjo opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom. Iskala naj bi skupna stališča, ki bi omogočila ločitev Združenega kraljestva iz EU na podlagi dogovora, tudi poslanska zbornica naj bi razpravljala in glasovala o zakonu za preprečitev brexita brez dogovora.

Mayeva je Corbynu predlagala pogovore o skupnem pristopu do brexita, načrtu glede prihodnjih odnosov z EU, s katerim bi presegli sedanji zastoj v parlamentu. Opozorila pa je, da bo moral vsak načrt upoštevati sedanji izstopni sporazum, saj je ta edini, o katerem se je Velika Britanija dogovorila z EU, poroča STA. Po njenih besedah se morata z vodjo opozicije dogovoriti o načrtu, ki bi ga lahko predložili poslanski zbornici v potrditev še pred 10. aprilom, ko bo izredni vrh EU o brexitu. Če se ne bosta uspela uskladiti, pa bo vlada poslancem predlagala več možnosti, da bi ugotovila, "kateri smeri naj sledi".

Nova prošnja za preložitev

V vsakem primeru bo EU zaprosila za vnovično krajšo preložitev brexita, trenutno predvidenega za 12. april. Podaljšanje 50. člena se bo končalo, ko bodo sprejeli dogovor. Mayeva želi, da bi se to zgodilo še pred 22. majem, da Veliki Britaniji ne bi bilo treba sodelovati na evropskih volitvah. Preložitev bodo morali odobriti voditelji 27 držav EU, ki so to enkrat že storili, a je vprašanje, ali bodo znova, poroča STA. Corbyn je v odzivu sporočil, da se veseli srečanja s premierko. Med zahtevami, ki jih bo izpostavil v pogovoru, so carinska unija, delavske pravice in spoštovanje velikonočnega sporazuma.

Britanski poslanci iz različnih strank so že pred tem v parlament vložili predlog zakona, s katerim bi preprečili brexit brez dogovora. Predlog od premierke zahteva preložitev brexita. O njem bi lahko poslanska zbornica glasovala že danes.

Laburistka Yvette Cooper, ki je ob podpori nekaterih laburistov in konservativcev vložila predlog, je ob predstavitvi predloga poudarila, da je Združeno kraljestvo v zelo težkem položaju in poslanci imajo odgovornost, da zagotovijo, da Britanci ne končajo s katastrofalnim izstopom brez dogovora.

Blokada dela EU zaradi zmedenih Britancev?

Britanski izstopni sagi ni videti konca, rešitve pa ni na vidiku. Tudi vodilni predstavniki v EU ne vedo več, kaj z Združenim kraljestvom. Se pa lahko zgodi, da bi prav Združeno kraljestvo lahko blokiralo delovanje Evropske unije. Zakaj? Ker bo po napovedi Mayeva EU zaprosila za nadaljnjo preložitev brexita, to pa pomeni, da bi Mayeva prosila, da se izhod preloži s tem, da Britaniji ni potrebno izvesti volitev za Evropski parlament, poročajo tuji mediji. Mayeva sicer trdi, da je to mogoče narediti do 22. maja, in to brez izvedbe volitev za Evropski parlament. Je pa veliko vprašanje, ali je EU pripravljena na to tveganje: če Združeno kraljestvo - do 12. aprila ali do 22. maja podaljša - in da se ne izvedejo volitve za Evropski parlament, bi to lahko pod vprašaj postavilo vse odločitve tega parlamenta in telesa, ki se na tej osnovi konstituirale, to pa bi pomenilo blokado delovanja EU.