Novi termini

Na pregled je čakal skoraj eno leto, potem pa so ga poslali drugam. UKC pojasnjuje ...

P.K.
3. 4. 2019, 06.59
Posodobljeno: 3. 4. 2019, 10.07
Deli članek:

Na družbenih omrežjih se je razširil zapis možakarja, ki je po tem, ko je dlje časa čakal na pregled pri kardiokirurgu, zdaj kar naenkrat ostal brez termina.

Dreamstime
Čakal je eno leto... Zdaj bo pa moral še malo dlje. (fotografija je simbolična).

Moški iz Štajerske priča, da ima težave s srcem in da je bil naročen na pregled na kliničnem oddelku za kardiokirurgijo v ljubljanskem kliničnem centru. 

»Lani, 28. marca, sem bil uvrščen v čakalno vrsto za pregled na kliničnem oddelku za kardiokirurgijo pri dr. Janu. Na vrsto za pregled pri njem naj bi prišel 15. aprila 2019. Na začetku tega meseca pa so mi poslali dopis, v katerem so napisali, da so na tem oddelku prekinili z delom. Vrnili so mi tudi zdravstveno dokumentacijo z navedbo, naj se po pomoč obrnem na druge zdravstvene ustanove. Tudi napotnico so mi vrnili, ta po enem letu, kolikor že čakam, tudi ni več veljavna,« sporoča.

So ravnali prav?

Gospod je torej čakal skoraj leto dni, nato pa so mu le nekaj tednov pred pregledom sporočili, da oddelek prekinja delo in naj se za zdravstveno obravnavo obrne kam drugam. Pri tem je bistveno vprašanje, kako se spoštuje njegov čas in zakaj ga niso prenaročili, glede na to, da pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah pravi, da če izvajalec iz objektivnih razlogov nadomeščanja začasno odsotnega zdravstvenega delavca ali zdravstvenega sodelavca ne more zagotoviti oziroma zdravstvenih storitev začasno ne more izvajati iz tehničnih razlogov (na primer okvara medicinske opreme), se pacienta nemudoma prenaroči na prvi prosti (dodatni) termin, pri čemer se upošteva stopnja nujnosti. 

Dobili bodo nove termine

Za pojasnilo v zvezi z zagato možakarja smo se obrnili na UKC Ljubljana in jih vprašali kaj se dogaja na kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja, da prihaja do odpovedi pregledov in kako je poskrbljeno za paciente, ki so izviseli iz čakalne vrste. Pojasnili so nam, da je kardiolog, ki ga možakar omenja, odšel na daljši dopust in se je zaradi tega dejavnost začasno ustavila. Potrdijo, da je zaradi tega res prišlo do odnaročanja in preusmeritve pacientov drugam, na druge bolnišnice. 

»Začasno ustavljena dejavnost izvajanja katetrskih ablacij in drugih kardioloških dejavnosti na kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja se z vrnitvijo kardiologa na delovno mesto od 26. marca nadaljuje. Vsi pacienti, ki potrebujejo tovrstno storitev, bodo o nadaljevanju dejavnosti obveščeni,« so sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra. Tudi pacientom, ki so doživeli odpoved termina; teh je okoli 40,  bodo dali nove datume za preglede.