Kriza v Venezueli

Pomanjkanje se nadaljuje, Madurova skupščina odvzela imuniteto Guaidoju

T.L./STA
3. 4. 2019, 07.13
Posodobljeno: 3. 4. 2019, 07.19
Deli članek:

Vrhovno sodišče lahko zdaj Guaidoja kazensko preganja zaradi razglasitve za predsednika države in zaradi tega, ker je prekršil prepoved potovanja iz države.

Profimedia
Juanu Guaido

Venezuelska ustavodajna skupščina, ki jo je leta 2017 samovoljno ustanovil predsednik Nicolas Maduro, je soglasno potrdila odvzem imunitete predsedniku legitimno izvoljene nacionalne skupščine Juanu Guaidoju, ki se je januarja razglasil za začasnega predsednika države. Dovolila je vrhovnemu sodišču, da ga kazensko preganja.

Vrhovno sodišče, ki je polno Madurovih zaveznikov, je ustavodajno skupščino zaprosilo za ta ukrep, da lahko Guaidoja kazensko preganja zaradi razglasitve za predsednika države in zaradi tega, ker je prekršil prepoved potovanja iz države. Guaido je februarja in marca obiskal Kolumbijo, Argentino, Brazilijo, Ekvador in Paragvaj, nato pa se vrnil domov.

Guaido je tvitnil, da bodo silovito odgovorili, če si ga bo režim drznil ugrabiti in izvesti državni udar. Tvitnil je tudi, da ustavodajna skupščina ne obstaja.

V Venezueli se nadaljuje pomanjkanje hrane, vode, zdravil in elektrike, v torek pa je blokade na mejnem prehodu s Kolumbijo pri mestu Cucuta prebilo več sto Venezuelcev. Madurove varnostne sile so prehode blokirale od februarja, da preprečijo dostavo humanitarne pomoči v Venezuelo.

Venezuelci so se doslej znašli tako, da so šli v Kolumbijo po pomoč preko reke, ki pa je sedaj narasla in se je ni dalo več prečkati. Zato so prebili blokade. Venezuelski časopis El Nacional poroča, da je doslej v Kolumbijo pobegnilo okrog 1000 pripadnikov policije in vojske, zvestobo Guaidoju pa je nazadnje prisegla skupina upokojenih vojaških in policijskih častnikov.