Komodoški varani

FOTO: Zmaje je morala pred tihotapci zaščititi vlada

B.K.
3. 4. 2019, 08.58
Posodobljeno: 15. 1. 2024, 10.00
Deli članek:

Slavni indonezijski otok Komodo bodo zaprli za turiste, po tem, ko so razkrili združbo, ki je kradla ogrožene živali.

Profimedia
Komodoške varane zaradi njihove masivnosti imenujejo kar zmaji.

Na indonezijskem otoku Komodo živijo največji kuščarji na svetu – komodoški varani ali komodoški zmaji. Indonezijska vlada pa je sporočila, da bodo otok začasno zaprli januarja drugo leto. Kako dolgo bo ostal zaprt niso sporočili.

Profimedia
Ti kuščarji lahko v dolžino zrastejo do tri metre.

Razlog? Tihotapska združba je namreč iz otoka kradla primerke te ogrožene vrste, indonezijski organi pregona pa so jih dobili tik preden so prodali 41 varanov. Za vsakega izmed njih bi na črnem trgu dobili okoli 500 milijonov indijskih rupij oziroma dobrih 31.000 evrov.

Profimedia
Ugriz komodoškega zmaja je strupen.

Med zaprtjem otoka bodo na njem delo začeli okoljski znanstveniki ter biologi, ki bodo preučili oskrbo hrane za kuščarje in raziskali stanje endemičnih rastlinskih vrst ter drugega naravnega okolja. Znanstveniki upajo, da bo njihovo delo na otoku pomagalo pri povečanju števila zmajev.

Profimedia
Kar zmajsko, kajne?

Komodoški zmaji so zavarovana živalska vrsta. So največji kuščarji na svetu, ki lahko v dolžino zrastejo tudi do tri metre, največji primerki pa tehtajo do 90 kilogramov. Imajo strupeno slino, zato je njihov ugriz lahko nevaren. Na svetu jih je le še okoli 6.000, razporejeni pa so po petih indonezijskih otokih.

Profimedia
Odrasle živali tehtajo med 70 in 90 kilogramov.