Policija pojasnjuje

Pričakujte poostren policijski nadzor

J.P.
2. 4. 2019, 11.48
Posodobljeno: 2. 4. 2019, 12.40
Deli članek:

Jutri bo na 611 lokacijah po vsej Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti.

PU Novo mesto
Nacionalna preventivna akcija bo potekala do 14. aprila.

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, je maraton nadzora hitrosti evropsko usklajen in bo istočasno potekal v 26 državah.

V zadnjih petih letih se je zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo približno 18 odstotkov prometnih nesreč.

Vozijo bolj varno

Začela pa se je tudi nacionalna preventivna akcija, ki bo potekala do 14. aprila. Policisti bodo v tem času poostreno preverjali, če vozniki vozijo prehitro. "Namen tovrstnih aktivnosti je umirjanje hitrosti na naših cestah, saj je hitrost še vedno med poglavitnimi dejavniki najhujših nesreč. Vozniki navadno takrat, ko vedo, da poteka nadzor, zmanjšajo hitrost in vozijo bolj varno. Dolgoročnejši cilj preventivnih akcij je, da vozniki tak način vožnje obdržijo tudi potem, ko poostreni nadzori več ne potekajo," so še sporočili.

Velik delež pri smrtnih prometnih nesrečah

V zadnjih petih letih se je zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo približno 18 odstotkov prometnih nesreč. Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji – v zadnjih petih letih se giba okrog 37 odstotkov. Lani je bil sicer delež nekoliko večji, in sicer 40-odstoten, vendar je zaradi splošnega izboljšanja prometne varnosti v obdobju petih let zaradi hitrosti umrlo doslej najmanj ljudi, to je 37.

Seznam lokacij najdete na tej povezavi

Po podatkih policije med povzročitelji smrtnih prometnih nesreč, do katerih je prišlo zaradi neprilagojene hitrosti, izstopajo starostne skupine od 18 do 24 let in od 25 do 34 let, saj so jih več kot polovico povzročili udeleženci iz ene od teh. Statistični podatki nadalje kažejo, da se največ smrtnih nesreč – 34 odstotkov – zgodi na cestah izven naselja. "Glede na urne intervale izstopajo obdobja med 11. in 12. uro in med 21. in 22. uro, v povprečju pa predvsem popoldanski in zgodnje večerni čas. Največ tovrstnih prometnih nesreč se zgodi med vikendom," še kažejo njihovi statistični podatki.