Brez presenečenj

Kakšne sladkorčke "podarja" Orban državljanom v zameno za več otrok?

T.L.
2. 4. 2019, 12.00
Posodobljeno: 2. 4. 2019, 12.25
Deli članek:

Zelena luč Orbanovemu družinskemu paketu za spodbujanje rodnosti: med drugim družinam z več kot tremi otroci ne bo potrebno odplačati kredita.

Reuters
Viktor Orban

Za spremembo je glasovalo 176 poslancev, proti deset, glasovanja pa se jih je vzdržalo šest. 

Brez presenečenj v madžarskem parlamentu: željam predsednika Viktorja Orbana podrejeni parlament je v ponedeljek z veliko večino podprl zakon, ki naj bi državljane spodbudil, da bi imeli več otrok. Kot je znano, želi Orban demografske težave v domovini -, ki so jo v zadnjih petnajstih letih številni Madžari zapustili zaradi boljše plačanih služb v državah EU,  - rešiti z eksperimentom, ki so se ga v zgodovini že posluževali nacionalistično usmerjeni voditelji. 

Prikrivanje pomanjkanja delovne sile z "možnostjo višjega zaslužka"

Dejstvo je, da Orban, ki pluje na valovih protipriseljenske politike, ki jo vceplja v vse pore družbe, v prihodnje potrebuje delovno silo. In ker priseljencev v državi noče, se je Orban poslužil drugačnega nabora "rešitev".

Eden od ukrepov, s katerimi želi Orban prikriti in kratkoročno rešiti pomanjkanje delovne sile, je zakon s konca lanskega leta, ki delodajalcem dovoli povečanje števila dovoljenih nadur na 400 letno (dve uri na delovni dan), ob tem pa omogoča njihovo poplačilo v roku treh let. V javnosti je Orban ukrep predstavil kot možnost za večji zaslužek tistih zaposlenim, ki si to želijo. No, nepoučenim so nekoliko manj jasne prednosti tega zakona, ki omogoča, da delavci zdaj oddelanih nadur dobijo poplačane šele po treh letih. Vendar kontradiktornost Orbanove logike očitno ne (z)moti ljudi ...

Madžarska se podobno kot druge države v EU sooča z nizko stopnjo rodnosti. Ta je leta 2016 znašala 1.49 otroka na žensko. Če k temu prištejemo še Madžare, ki se selijo v druge države in zaprte madžarske meje za priseljence, je jasno, da se zna zdaj še trajajoča "madžarska gospodarska zgodba o uspehu" ustaviti. Že v letošnjem poročilu organizacija OECD ob vseh pohvalah madžarskemu gospodarstvu opozarja, da sta Budimpešta in severozahodni del Madžarske uspešna pri privabljanju tujih neposrednih naložb, medtem ko velik del podeželskih regij zaostaja in jim njihova gospodarska dejavnost ne omogoča vključevanja lokalnih ali nacionalnih dobavnih verig: govorijo o razvoju gospodarstva dveh hitrosti in vse večjih razkorakih med regijami. Alvaro Pereira iz OECD je ob zadnjih podatkih še opozoril, da se Madžarska sooča z vsaj 50-odstotnim povečanjem stroškov, povezanim s staranjem prebivalstva. 

Orbanovi sladkorčki

Zato ob zakonu o povečanju števila nadur niti ne preseneča nadaljnji ukrep Orbanove administracije: paket denarnih ugodnosti madžarskim družinam. In kakšne sladkorčke "podarja" Orban državljanom v zameno za več otrok? 

Brezobrestni kredit v višini 31.100 evrov (10 milijonov forintov) vsakemu poročenemu paru pod 40 letom starosti. Z vsakim otrokom se bo odplačilo kredita zamaknilo za tri leta. To pomeni, da se bodo po rojstvu drugega otroka plačila znova zamaknila za tri leta, zakoncema pa se bo odpisala tretjina vrednosti kredita, ki ga bo namesto njiju plačala država. Po tretjem otroku pa bo dolg kredita v celoti oproščen.

Brez korenčka pa ni tudi palice: če par v petih letih ne bo imel otroka, bo moral vrniti kredit s pripadajočimi obrestmi za nazaj. 

Ukrepi vključujejo tudi državne subvencije v višini do 2,5 milijona forintov za nakup novega vozila za prevoz sedmih otrok za družine z najmanj tremi otroci; odpise neplačanih hipotekarnih kreditov, povezanih z rojstvom otrok, ; oprostitev plačila dohodnine za ženske, ki imajo štiri otroke ...