Konferenca SD bo na dopisni seji, ki bo potekala v prihodnjih dneh, odločala o sporazumu koalicije z Levico. Čeprav je SD predlagala dopolnila k besedilu, pa z vključitvijo slednjih ne pogojuje podpisa sporazuma. Odločanje o slednjem za torek načrtuje tudi SMC. Težav naj ne bi bilo, podpis sporazuma je pričakovati v začetku prihodnjega tedna.

Vladni partnerji hitijo z odločanjem glede sporazuma o sodelovanju z Levico, saj bo DZ predvidoma na izredni seji v sredo na zahtevo državnega sveta ponovno odločal o noveli zakona o izvrševanju državnega proračuna. Za ponovno potrditev je potrebnih najmanj 46 glasov, koalicija sama jih ima 43.

SNS glasove že obljubila, Levica ne

V koaliciji o ustrezni podpori ne dvomijo oz. pričakujejo glasove tudi Levice in SNS, ki sta predlog prvič podprli. SNS je štiri glasove že obljubila, Levica pa še ne, saj sporazuma o sodelovanju z vlado še niso podpisali. Svoje ravnanje je sicer danes že nakazala na odboru DZ za finance, ko je podprla predlog, da je novela zakona o izvrševanju državnega proračuna ustrezna.

A tudi pri tem je koalicijske partnerje pustila v negotovosti do zadnjega trenutka. Sejo so morali namreč tik pred glasovanjem prekiniti in počakati na člana Levice. Glasoval je nazadnje en od dveh njihovih članov v odboru.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je v četrtek sicer dejal, da pričakuje podporo Levice noveli zakona o izvrševanju proračuna tudi v primeru, da sporazum dotlej še ne bo podpisan. A kljub temu je pričakovati, da se bo to pred odločanjem o noveli vendarle zgodilo.

Zapletlo se je pri SD, ki pa je nazadnje pohitela s postopki pri odločanju o sporazumu. V četrtek je koalicijskim partnerjem in Levici posredovala tudi dopolnila k že parafiranemu besedilu. Zagotovili so, da slednja ne spreminjajo ali odrekajo podpore projektom iz sporazuma, temveč jih zgolj dopolnjujejo, da bodo vsebinsko še boljši. Predvidoma čez konec tedna bo o sporazumu, kot so ga parafirali, na dopisni seji odločala konferenca SD. Odločali bodo tudi o dopolnitvah, pri čemer pa z vključitvijo slednjih ne pogojujejo podpisa sporazuma. Zapletov pri tem ni pričakovati.

Prav tako ne v SMC, ki pa odločanje o predlogu sporazuma načrtuje za torek. Medtem v Levici tudi danes uradnih izjav ne dajejo, neuradno pa pričakujejo podpis sporazuma v takšni obliki, kot so ga parafirali, in to še pred odločanjem DZ o noveli zakona o izvrševanju proračuna.