Hladnokrvno pobijal ljudi

VIDEO: 17 minut groze: kaj je znanega o morilcu, ki je pokol pospremil z besedami "naj se zabava začne"

T.L.
15. 3. 2019, 12.42
Posodobljeno: 15. 3. 2019, 15.09
Deli članek:

Družina domnevnega napadalca je šokirana. V domačem kraju Tarranta pa ne morejo verjeti, kako je mogoče, da je "prijazen in lepo vzgojen mladenič" končal na poti hladnokrvnega množičnega morilca.

Facebook/Twitter
Brenton Tarrant je napad prenašal v živo.

Strelski pokol v novozelandskem Christchurchu je pretresel tako Novozelandce kot tudi svet. Nova Zelandija je doslej veljala za varno državo, nemudoma po najhujšem terorističnem napadu pa so poostrili varnostne razmere in stopnja ogroženosti z nizke dvignili na visoko.

Poročali smo, da je domnevni napadalec, ki je na družbenih omrežjih uporabljal ime Brenton Tarrant, napad snemal in v živo tudi prenašal po družbenem omrežju Facebook. Pri tem se je znova izkazalo, kako slab - oziroma nikakršen  - nadzor ima nad deljenjem in prenašanjem nasilnih dejanj to globalno podjetje, ki se redno hvali z rekordnimi in več milijard dolarjev težkimi dobički. Posnetek so sicer nato odstranili, s čimer pa so le omejili njegovo deljenje in razširjanje. Očitno tudi ni zbudilo alarma pri administratorjih družbenih omrežij, ko je 28-letni Avstralec nekaj dni pred napadom na twitterju objavil pravo zbirko orožja. 

Za popotnico četniška pesem 

Srbski mediji so opozorili, da je Avstralec v vozilu poslušal četniško pesem Od Bihaća do Petrovca sela, v kateri omenjajo tudi vojnega zločinca Radovana Karadžića. Snemal je pot do kraja napada, trenutek, ko je iz prtljažnika vzel orožje in dejal "naj se zabava začne" ter tudi samo streljanje. Kako varni so se počutili Novozelandci do tragedije priča tudi to, da se je morilec s polavtomatsko puško sredi belega dne prosto sprehodil od parkiranega avtomobila v stranski ulici ob mošeji in do vhoda v mošejo. Na posnetku je videti tudi posamezne ljudi, ki so ga na poti do mošeje opazili. Ko mu je po sistematičnem pohodu po prostorih mošeje in strelih na nič hudega sluteče ljudi zmanjkalo streliva, se je napadalec še enkrat odpravil do prtljažnika vozila in vzel nov kos orožja ter se vrnil do mošeje, na koncu pa je na pločniku ustrelil mlado žensko in se z vozilom z veliko hitrostjo oddaljil od kraja zločina. Po krajši vožnji je prispel do lokacije druge mošeje in kar iz vozila streljal na ljudi. 

Napadalec je imel v vozilu vsaj pet kosov strelnega orožja in vsaj dve posodi za gorivo, orožje pa je bilo popisano z imeni vojnih zločincev. 

V domačem mestu šok in nejevera

Britanski Sky News poroča, da je napadalec živel v mestu Grafton, kjer so domačini v šoku in ne morejo verjeti, kako je mogoče, da je "prijazen in lepo vzgojen mladenič" končal na poti hladnokrvnega množičnega morilca, ki ga je vodila v novozelandski Christchurch. 

Menda je bil 28-letni napadalec dijak lokalne srednje šole in je delal v tamkajšnji telovadnici. Njegov nekdanji šef je povedal, da je kot prostovoljec v prostem času redno treniral tamkajšnje otroke zastonj.  

Aprila 2010 je 28-letniku za posledicami raka nepričakovano umrl oče, star komaj 49 let. Takrat se je Tarrant odpravil na sedem let dolgo popotovanje po svetu. Po terorističnem napadu pa zdaj njegovi nekdanji prijatelji ugotavljajo, da se je očitno radikaliziral. 

Tarrentovi družinski člani, ki še živijo na območju Graftona, so šokirani. Ne morejo dojeti, kaj je storil in pri preiskavi sodelujejo s policijo.  

Na družbenih omrežjih je objavljen posnetek, ko je policija morilca aretirala. Jutri bodo napadalca pripeljali pred sodišče.