podnebni štrajk

FOTO: Tisoče mladih preplavilo slovenske ulice v boju za rešitev planeta

B.K./STA
15. 3. 2019, 14.56
Posodobljeno: 15. 3. 2019, 14.56
Deli članek:

Več tisoč mladih se je tik pred poldnevom zbralo na Kongresnem trgu v Ljubljani in z glasnim protestom ter številnimi transparenti od politikov zahtevalo sistemske ukrepe za rešitev planeta.

Bobo
Podnebni štrajk v Ljubljani.

V Ljubljani se je zbrala ogromna množica mladih, po oceni organizatorjev jih je več kot 5000. Pridružili so se jim nekateri odrasli, s sabo so pripeljali tudi predšolske otroke.

"Zanikanje ni politika", "Vam so bile dovoljene sanje, mi bomo živeli nočno moro", "Mislim na znanost, torej sem", "Danes na meniju: prekajena Zemlja" ter "Smrt kapitalu, svoboda planetu", je le nekaj napisov, ki so jih zapisali na številne transparente. Protest so pospremili z bobnanjem in glasbo.

Po vsem svetu, tudi v Ljubljani, se je danes zbralo na tisoče ljudi, je v imenu organizatorja, gibanja Mladi za podnebno pravičnost, poudaril Atila Urbančič. "Tisoče ljudi, ki razumejo, da tako ne gre naprej. Tisoče ljudi, ki razumejo, da na opustošenem planetu pač ne moremo živeti," je nagovoril množico.

"Kradete nam našo prihodnost in prihodnost naših otrok, ker vam je mar za naslednje volitve, ne za naša življenja. Tu smo, ker moramo biti tu," je dejala udeleženka Reja Debevc.

Bobo
Podnebni štrajk v Ljubljani.

Debevčeva je ta teden na temo podnebnih sprememb govorila tudi s poslanci Evropskega parlamenta v Strasbourgu v okviru srečanja z mladimi podnebnimi aktivisti. Kot je povedala, so jo politiki razočarali. "Sprememba mora priti od nas, mladih, ker se na starejše ne moremo več zanesti," je poudarila.

"Dovolj imamo. Dovolj onesnaženja, dovolj pasivnosti in dovolj praznih obljub," je sporočila Debevčeva. "Ko nam rečete, naj gremo nazaj v šolo, to pomeni, da se nas bojite. Ko nam rečete, da sprememba ni možna, to pomeni, da se je bojite, ker je svet, v katerem živite, edini, ki ga poznate. A to še ne pomeni, da boljši svet ne obstaja," je izpostavila.

Eden najmlajših aktivistov gibanja Mladi za podnebno pravičnost Voranc Bricelj je menil, da skupaj lahko spremenimo svet na bolje. "Če politiki ne opravljate svojega dela, mi ne moremo hoditi v šolo, ker se moramo boriti za svojo prihodnost. Očitno smo otroci tisti, ki se najbolj zavedamo resnosti okoljske krize," je dejal.

Bobo
Podnebni štrajk v Ljubljani.

Med drugim je mlade pozval h konkretnim spremembam v vsakdanjem življenju - več vožnje z avtobusom, kolesom, skirojem, manj zaužitega mesa, odpoved uporabi plastiki za enkratno uporabo. "Ko bodo videli, da mislimo resno, bodo tudi oni sledili nam - starši, učitelji in drugi odrasli. Lahko bomo imeli več dobrih stvari, ki se jih ne da nadomestiti z denarjem," je ocenil.

Generacijo odraslih je na protestu med drugim predstavljal Andrej Rozman - Roza. Ta je spomnil, da je kljub tehničnemu napredku navkljub vsaka nova generacija bolj ogrožena. "Rodili ste se v svet goljufij, ki jih opravičujejo vse mogoče zgodbe in celo zakoni. Največja goljufija pa je postala denar, ki je podivjal," je med drugim sporočil mladim.

"Srčno upam, da ta šolski štrajk ne bo le enkratna hrana za medije, ampak pritisk nanje, da začnejo odgovorno ozaveščati ljudi, da gre zares in da vojna s tistimi, ki želijo še naprej služiti na račun vaše prihodnosti, še ni izgubljena," je poudaril.

Bobo
Podnebni štrajk v Ljubljani.

Ključne zahteve

Pred protesti so pobudniki shodov, organizirani v okviru gibanja Mladi za podnebno pravičnost, oblikovali tudi ključne zahteve, s katerimi bodo naslovili odločevalce. Med zahtevami so ozelenitev državnega proračuna, zaprtje Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in Premogovnika Velenje do 2030 ter zmanjšanje izpustov v prometu za 40 odstotkov do leta 2040.

Svoje zahteve bodo imeli priložnost predati najprej predsedniku vlade Marjanu Šarcu in nato še predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu. Protestniki so se tako po uvodnih nagovorih na Kongresnem trgu podali proti Prešernovemu trgu in nato po Čopovi ulici in Slovenski cesti nazaj proti državnemu zboru.

Mladi so sicer danes poskrbeli za vso organizacijo, svoj protest so prijavili, angažirali so redarje, sodelujejo s policijo, za sabo bodo tudi počistili, je obljubil Tim Gregorčič iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost. Vse udeležence so že pred shodom pozivali, naj se odpovejo drogam, alkoholu in nasilju. "Naš glavni cilj je, da pokažemo resen, odrasel pristop," je povedal Gregorčič.

Bobo
Podnebni štrajk v Ljubljani.

V Sloveniji podnebni štrajki potekajo v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Ravnah na Koroškem, Ormožu, Slovenskih Konjicah in Kamniku.

Protesti organizirani po vsem svetu

Podnebni protesti mladih pa ne potekajo samo v Sloveniji pač pa po vsem svetu. Učenci zapuščajo učilnice in se podajajo na ulice. Protesti so se že začeli v Avstraliji, Aziji in ponekod v Evropi napovedanih je več kot 2000 demonstracij v več kot 100 državah.

Učilnice in predavalnice so danes že zapustili učenci, dijaki in študenti v mestih, kot so Wellington, Sydney, Bangkok in Hongkong. Opremljeni s plakati z napisi, kot so Nimamo planeta B, Uničujete napo prihodnost in Če se ne boste vi obnašali kot odrasli, se bomo mi, so se podali na ulice.

Bobo
Podnebni štrajk v Ljubljani.

Proteste po vsem svetu je navdihnila švedska najstniška aktivistka Greta Thunberg, ki se je lani utaborila pred parlamentom v Stockholmu in zahtevala podnebno ukrepanje. "To je šele začetek," je mladenka na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisala danes.

"Zadnji podatki kažejo na 2052 krajev v 123 državah na vseh kontinentih, tudi na Antarktiki. Vprašanje torej je: kaj boste vi počeli 15. marca 2019?" je dodala.