Druga cev predora

Avstrijci že vestno kopljejo, pri nas pa znova na državno revizijsko komisijo

S.R./STA
15. 3. 2019, 09.31
Posodobljeno: 15. 3. 2019, 09.34
Deli članek:

Dars je zavrnil oba zahtevka za revizijo njihove odločitve, da postopek javnega naročila za gradnjo druge cevi karavanškega predora zaključijo brez izbire, izvajalca pa izberejo prek pogajanj s šestimi ponudniki.

Arhiv Svet24
O zadevi bo zdaj odločala državna revizijska komisija, ki je lani razveljavila Darsovo odločitev o oddaji javnega naročila Turkom.

Dars bo o zavrnitvi zahtevkov za revizijo po neuradnih informacijah STA predvidoma še danes po pošti obvestil oba pritožnika, družbo Kolektor CPG ter konzorcij podjetij Gorenjska gradbena družba in češki Metrostav, pa tudi državno revizijsko komisijo, ki bi, upoštevaje zakonske roke, odločitev lahko sprejela do maja. 

Dars je sicer lani za izvajalca del izbral turško podjetje Cengiz, ki je z 89,3 milijona evrov podal za najmanj 15 milijonov evrov cenejšo ponudbo od ostalih osmih ponudnikov, a je postopek zaradi pritožb neizbranih ponudnikov romal na državno revizijsko komisijo. Ta je konec novembra odločila, da izbrana Cengizova ponudba zaradi sprememb v času samega postopka nedopustna in je odločitev o oddaji javnega naročila razveljavila.

Vse ponudbe nedopustne

Dars je nato po temeljitem pregledu vseh ponudb ugotovil, da so vse ponudbe nedopustne, zato so postopek zaključili brez izbire, ob tem pa so se odločili izvajalca izbrati prek pogajanj s šestimi ponudniki, za katere je strokovna komisija ugotovila, da so dokazali usposobljenost, in da zanje ne obstajajo razlogi za izključitev. Poleg turškega Cengiza so k oddaji ponudb pozvani še Implenia Österreich v konzorciju z Implenia Švica in CGP Novo mesto, Gorenjska gradbena družba v sodelovanju s češkim Metrostavom, Kolektor CGP z Rikom in turškim Yapi Merkezijem, sarajevski Euroasfalt s Cestnim podjetjem Ptuj ter grški J&P Avax.

Medtem ko so na avstrijski strani Karavank dela na drugi cevi predora, ki skupaj meri 7948 metrov, stekla že septembra lani, je zadeva torej pri nas že drugič pristala na državni revizijski komisiji. Po načrtih naj bi sicer Avstrija in Slovenija mejo prebili leta 2022.