Napad

VIDEO: Pod streli izgubilo življenje 49 ljudi: "Tekli smo, da bi si rešili golo življenje"

T.L.
15. 3. 2019, 07.01
Posodobljeno: 15. 3. 2019, 09.35
Deli članek:

Priče so enega od napadalcev opisale kot "izjemno nasilnega desničarskega terorista".

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je v izjavi dejala, da to za Novo Zelandijo "eden najbolj črnih dni".

V mestu Christchurch na Novi Zelandiji je danes prišlo do strelskih napadov v dveh mošejah. Število žrtev sprva ni bilo znano, oblasti so ocenjevale, da je mrtvih do 30 ljudi. Žal pa je bila ocena postavljena prenizko, saj je novozelandska premierka Jacinda Ardern kmalu sporočila, da je v napadu umrlo 49 ljudi, še več kot 40 pa jih je bilo ranjenih.  Po napadu so oblasti najprej zaprle tudi vse šole, vendar so ukrep kasneje preklicali.

Podrobnosti o napadu še niso znane, je pa policija sporočila, da so v povezavi z napadoma prijeli tri moške in eno žensko. Napada sta se zgodila v mošeji Masjid Al Noor v središču Christchucha in v mošeji Masjid v predmestju Linwood. Po dosedanjih informacijah naj bi najprej prišlo do streljanja v mošeji Al NoorPriče so napadalca opisale kot "izjemno nasilnega desničarskega terorista".

Da gre za desničarskega ekstremista, je kmalu potrdil tudi avstralski premier Scott Morrison, ki je sporočil, da je eden od osumljencev za streljanje v novozelandskih mošejah avstralski državljan. Kot je dejal, gre za ekstremista, desničarskega, nasilnega terorista, ki se je rodil v Avstraliji, poroča STA. "Lahko potrdim, da je posameznik, ki je bil pridržan, avstralski državljan," je Morrison izjavil za medije v Sydneyju. Drugih podrobnosti ni razkril, saj da preiskavo vodijo novozelandske oblasti. "Naše agencije tesno sodelujejo z novozelandskimi oblastmi in so pripravile druge zmogljivosti v podporo Novi Zelandiji, če jih bodo potrebovali," je dodal.

"V paniki smo tekli, da bi se izmaknili toči nabojev in rešili golo življenje. Videli smo druge ljudi, ki so ležali v mlaki krvi na tleh," je za novozelandske medije povedala ena od prič. 

"Najprej smo mislili, da je prišlo do nekakšnega električnega udara, potem pa sem dojel, da so ljudje začeli panično bežati," je kaotično dogajanje opisal Mohan Ibrahim, ki je dogajanje opazoval zunaj mošeje, v kateri pa so bili nekateri njegovi prijatelji. "Klical sem jih na mobitel, vendar se mi nihče od njih ne javlja. Strah me je za njihova življenja," je še dodal.