Jan Kuciak

Vplivni poslovnež obtožen umora mladega novinarja Jana Kuciaka

B.K.
15. 3. 2019, 09.39
Posodobljeno: 15. 3. 2019, 10.12
Deli članek:

Zloglasni slovaški poslovnež naj bi naročil umor Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove.

Profimedia
Za umorom naj bi stal bogat poslovnež Marian Kočner.

27-letna Kuciak in Kušnirova sta bila hladnokrvno umorjena februarja lani, v njunem stanovanju, v vasi Velka Mača. Oba sta podlegla strelnim ranam. Kuciaka so ustrelili dvakrat v prsi, Kušnirovo enkrat v glavo. Oba sta strela prejela iz neposredne bližine.

Kuciak je umrl med raziskovanjem davčnih utaj. Zadnji članek, ki ga je objavil se je ukvarjal z zloglasnim poslovnežem Marianom Kočnerjem in njegovo namero za prevzem televizijske mreže TV Markiza. Pri tem naj bi mu pomagala celo slovaška obveščevalna agencija SIS. Kuciak je že pred tem večkrat pisal o Kočnerju, ki naj bi bil vpleten v kompleksno shemo davčnih utaj povezanih z davkom na dodano vrednost, med nakupom velikega števila luksuznih stanovanj. Po začetniih objavah mu je Kočner začel groziti, Kuciak pa je novembra 2017 proti njemu vložil prijavo. Policija se na prijavo ni ustrezno odzvala in je primer hitro zaključila brez posledic.

Facebook
Jan Kuciak in njegovo dekle Martina.

Kočner je zdaj tudi uradno obtožen njunega umora, so v četrtek sporočile slovaške oblasti. "Motiv za umora je Kuciakovo novinarsko delo. Preiskovalni tožilec je tožbo utemeljil na objektivnih dokazih, ki jih trenutno ne moremo razkriti," je dejal eden izmed tožilcev v primeru Kuciak.

Poleg Kočnerja so sodelovanja v umoru obtoženi še štirje osumljenci. Eden izmed njih naj bi umora pomagal financirati, drugi pa naj bi bil tisti, ki je hladnokrvno pritisnil na sprožilec. Morilec naj bi za dva umora prejel 70.000 evrov plačila.

Reuters
27-letnega Kučiaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo so našli ustreljena v nedeljo zvečer v novinarjevi hiši v kraju Velka Maca v bližini glavnega mesta Bratislava.

Umora Kuciaka in Kušnirove sta na ulice privedla množice razjarjenih Slovakov, ki se niso umaknili, dokler iz položajev nista odstopila šef policije in predsednik vlade.