Skrajni desničar

FOTO: Morilec naj bi posnel samega sebe pred krvavim napadom

T.L.
15. 3. 2019, 08.34
Posodobljeno: 15. 3. 2019, 09.35
Deli članek:

Množični morilec trdi, da ga je k napadu spodbudilo dejanje norveškega množičnega morilca Andersa Behringa Breivika.

twitter
Pred napadom je kamero obrnil tudi proti sebi.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je sporočila, da napadalca ni na seznamu oseb varnostno-obveščevalne službe. Poleg Avstralca je policija v povezavi s strelskim napadom aretirala še dva moška in žensko in Ardernova je dejala, da ni razloga, da ne bi zaključili, da trojica deli ideološka prepričanja napadalca.

Sprva nepotrjena informacija, da je krvava strelska napada v dveh mošejah v Novi Zelandiji izvedel moški s skrajnim desničarskim prepričanjem, se je izkazala za točno. Kot je potrdil avstralski premier Scott Morrison, gre za ekstremista, desničarskega, nasilnega terorista, ki se je rodil v Avstraliji. 

Avstralec, njegovega imena oblasti sicer niso objavile, je imel na družbenih omrežjih odprte tudi profile in del napada je celo prenašal preko zdaj že zloglasnega Facebook live. Facebook je sicer nekoliko hitreje reagiral kot v preteklosti in odstranil napadalčeve profile ter posnetek napada, tudi Twitter je že odstranil profil s tem imenom, ustvarjen februarja letos, na katerem je bilo več fotografij strelnega orožja.

Vseeno so se fotografije domnevnega napadalca, ki je pred napadom kamero usmeril tudi v samega sebe, razširile po družbenem omrežju. Moški se - vsaj na družbenih omrežjih - predstavlja z imenom Brenton Tarrant, pred krvavim napadom pa je na družbenih omrežjih domnevno objavil tudi svojevrsten manifest, v katerem s svojo logiko skuša upravičiti razloge za smrtonosni napad.

Iz vsake strani manifesta veje skrajna desničarska ideologija in sovraštvo do imigrantov. V manifestu je zapisal, da ga je k napadu spodbudilo dejanje norveškega množičnega morilca Andersa Behringa Breivika, s svojim dejanjem pa da želi preprečiti naseljevanje tujcev na "evropsko ozemlje". 28-letnik je še zapisal, da je bil rojen v delavski družini z nizkimi prihodki in ki se je "odločil, da bo ukrepal, da bi svojim ljudem zagotovil prihodnost". Napade je načrtoval dve leti, pred tremi meseci pa se je odločil tudi za lokacijo - Christchurch. Zapisal je še, da Nova Zelandija ni bila"prvotna izbira za napad", se pa je zanjo odločil, ker gre za enako "bogato ciljno destinacijo kot kjerkoli drugje na Zahodu"

28-letnik si je očitno še domišljal, da z dejanjem predstavlja "milijone evropskih in drugih etnonacionalističnih narodov", z dejanjem pa da naj bi zagotovil "obstoj naših ljudi in prihodnost za bele otroke".

"Napad na Novi Zelandiji bi opozoril na resnico o napadu na našo civilizacijo, ki nikjer na svetu (sic) ni varna, saj so napadalci na vseh naših ozemljih, tudi na najbolj oddaljenih območjih sveta, in da se ni mogoče več umakniti nikamor, kjer bi bilo varno in brez množičnega priseljevanja," je še zapisal.

Ob prepričanjih, ki jih je delil morilec v svojem manifestu, ne preseneča podatek, ki ga je vključil, in sicer, da ga ni zanimalo, da bi si v času šolanja pridobil izobrazbo in da je v šoli komajda prehajal med razredi. Tudi študij na univerzi ga ni zanimal, saj da mu univerza ni ponujala študija, ki bi ga zanimal. Svoje otroštvo je sicer opisal kot "povprečno" in brez večjih dogodkov. 

Profimedia
V napadu na mošeji v novozelandskem Christchurchu je umrlo 40 ljudi.

Uporabnik z imenom Tarrant je tudi na enem od forumov napovedal napad "proti vsiljivcem", ki da ga bo prenašal preko Facebooka. "Če ne preživim napada, nasvidenje, bodite blagoslovljeni in se srečamo v Valhali!" 

V manifestu pa še piše, da v primeru, da preživi, krivde na sodišču ne bo priznal. Kot smo poročali, je v najhujšem terorističnem napadu v Novi Zelandiji življenje izgubilo 40 ljudi, več kot 40 pa je bilo tudi ranjenih, nekateri od njih so v kritičnem stanju.

Profimedia
V napadu na mošeji v novozelandskem Christchurchu je umrlo 50 ljudi.