Položnice so mesečno višje od 15 do 27 evrov

Stroški v domovih za starejše v nebo, nosijo pa jih starejši občani

Monika Horvat / Štajerski tednik
12. 3. 2019, 20.30
Deli članek:

Od prvega marca starejši za oskrbo v Centru za starejše občane Ormož na mesec plačujejo od 15 do skoraj 27 evrov več, odvisno od vrste oskrbe.

KTV
Višje cene po domovih bodo dodatno prizadele starejše, ki oskrbnine že zdaj ne zmorejo plačati sami.

Po vsej državi v domovih za starejše zaradi dviga plač zaposlenim v javnem sektorju povišujejo cene oskrbnin. Za primer smo vzeli Center za starejše občane (CSO) Ormož. Tudi tam so se odločili za podražitve, in sicer so se cene oskrbe povišale za okoli 2,5 odstotka. Cena osnovne oskrbe (oskrba I) se je tako z 20,50 evra na dan povišala na 21,02 evra. Za stanovalce bo to na mesec pomenilo okoli 15 evrov več kot do zdaj. Za oskrbo II se je cena s 25,30 evra povišala na 25,95 evra na dan, kar bo na položnici zneslo skoraj 20 evrov več. Za približno 23 evrov se bo povišal znesek na položnici za oskrbo III/A, za 24 evrov pa storitev oskrbe IV. Še bolj bo podražitev udarila po žepu tiste, ki plačujejo oskrbo III/B. Cena za oskrbni dan se je namreč z dosedanjih 34,27 evra povišala na 35,16 evra. Na mesec bo to zneslo skoraj 27 evrov več.

DVIG PLAČ, DVIG OSKRBNIN

»Do dviga je prišlo zaradi določitve standarda povprečne plače ter stroškov in odhodkov storitev oskrbe institucionalnega varstva za osebe, starejše od 65 let, ter za odrasle osebe s posebnimi potrebami v posebnih socialnovarstvenih zavodih in enotah domov za starejše,« je pojasnil direktor CSO Ormož Bojan Burgar.

Pred tem so cene spreminjali aprila lani (takrat so jih povišali za okoli dva odstotka), leta 2017 pa sta bili kar dve podražitvi, najprej marca in nato še oktobra. Vzrok za jesenski dvig cen so bili takrat višji stroški dela zaradi aneksov h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

STAREJŠI V DOMOVE ONKRAJ MEJE

Višje cene po domovih bodo dodatno prizadele starejše in njihove svojce. Vse več je namreč takih, ki oskrbnine ne zmorejo plačati sami, ampak jim morajo pri tem pomagati svojci. Zaradi nižjih cen na Hrvaškem se tudi vse več starejših odloča za oskrbo v domovih onkraj meje. Novih podražitev letos v CSO Ormož ne načrtujejo več.