Analiza

Simulacije 3. svetovne vojne kažejo, da Američani potegnejo krajšo

R.T.
12. 3. 2019, 20.46
Posodobljeno: 12. 3. 2019, 20.46
Deli članek:

Rusija in Kitajska sta dohiteli ZDA.

Profimedia
Kdo so nasprotniki? Rusija in Kitajska.

Neprofitni možganski trust RAND, ki se bavi s svetovno politiko, izvaja simulacije vojnih scenarijev, običajno pod sponzorstvom Pentagona. Na ta način preizkušajo, kako bi se ameriške sile zoperstavile drugim svetovnim velesilam.

Prejšnji teden so trustovi analitiki razkrili, da ameriške sile v scenariju za scenarijem utrpijo velike izgube, čeprav na leto za vojsko namenijo skoraj trilijon ameriških dolarjev, kar je skoraj za polovico več kot pa katerakoli druga država.

Kdo so nasprotniki? Rusija in Kitajska.

Ogrožene kot že dolgo ne

Četudi gre za simulacijo – konflikti potekajo tako na kopnem kot tudi na in pod morsko gladino, v zraku, vesolju in kibernetskem prostoru –, analitiki ocenjujejo, da je svetovni režim, ki so ga Združene države Amerike vzdrževale več kot stoletje, ogrožen. Izsledki kažejo tudi, da ameriške vojaške baze v Evropi ne bi prenesle ognjene moči, če bi prišlo do velikega vojaškega konflikta. Skratka: Združene države Amerike naj bi izgubile svojo prednost, ki so jo imele na vojaškem področju, na katerem ji lahko po novem parirata Rusija in Kitajska. Analitiki zato menijo, da že več desetletij niso bile tako zelo ogrožene.

Ni pa vse tako brezupno.

Analitiki omenjenega trusta ocenjujejo, da bi bilo že 24 milijard dolarjev dovolj – trije odstotki zneska, ki ga bo za obrambo leta 2020 predlagal ameriški predsednik Donald Trump –, da bi se Američanom izboljšali obeti.