Zvito

Je Šarec Lebnu priskrbel nadomestilo?

Mihael Korsika
12. 3. 2019, 19.45
Posodobljeno: 12. 3. 2019, 19.49
Deli članek:

Čeprav je minister za okolje Jure Leben predsedniku vlade ponudil svoj odstop že v torek, 26. februarja, mu je, domnevno zaradi bolniške odsotnosti, odstopno izjavo poslal šele v petek. Leben bo od jutri upravičen do nadomestila ob prenehanju mandata.

STA
V skladu s poslovnikom državnega zbora mora premier v sedmih dneh, potem ko je prejel dostopno izjavo, o odstopu ministra pisno obvestiti predsednika državnega zbora.

Čeprav je od novice o odstopu ministra za okolje in prostor Jureta Lebna minilo že skoraj deset dni, državni zbor o tem sploh še ni bil obveščen. Kot pojasnjujejo v kabinetu predsednika vlade, je Leben 26. februarja premierju odstop ponudil v neformalnem telefonskem pogovoru, zaradi bolniške odsotnosti pa je uradno, pisno odstopno izjavo Šarec prejel šele v petek.

STA
Jure Leben je odstop ponudil 26. februarja.

Pri Bandelliju in Prešičku ekspresno

Pred Lebnom sta se morala od vladnega stolčka posloviti minister za kohezijo Marko Bandelli in minister za kulturo Dejan Prešiček, a je pri njiju postopek potekal zelo hitro.Prvi je odstopil 13. novembra, naslednji dan pa je njegova odstopna izjava romala v državni zbor, ki se je nato z njo seznanil 19. novembra, torej šest dni po odstopu. Pri Prešičku je šlo še hitreje. Potem ko je januarja podal odstopno izjavo, so se poslanci z njo seznanili že dva dni kasneje.

Kot smo razkrili pred tednom dni, poslansko nadomestilo plače po prenehanju mandata še vedno prejemajo nekdanji poslanec SDS Andrej Čuš, ki je mandat zaključil kot nepovezani poslanec, Ljubo Žnidar (SDS) in Janko Veber, ki je bil izvoljen na listi SD, mandat pa je zaključil kot nepovezani poslanec.

Tako kot poslanci so tudi ministri po preteku mandata upravičeni do nadomestila plače. Ob tem je edini pogoj, da so funkcijo zasedali vsaj pol leta. Ta rok se pri Lebnu izteče jutri. Če bi Leben kljub bolniški Šarcu takoj poslal odstopno izjavo, do nadomestila na bi bil upravičen, saj bi se lahko državni zbor medtem že seznanil z njegovim odstopom.

»V prihodnjih dneh bo v državni zbor poslana seznanitev glede odstopa gospoda Lebna,« so nam sporočili iz kabineta predsednika vlade. V skladu s poslovnikom državnega zbora mora sicer Šarec v sedmih dneh, rok je začel teči v petek, ko je premier prejel dostopno izjavo, o Lebnovem odstopu pisno obvestiti predsednika državnega zbora, ta pa mora nato v sedmih dneh obvestilo o odstopu uvrstiti na dnevni red seje državnega zbora. Šteje se, da je ministru prenehala funkcija, ko je bil državni zbor na seji obveščen o odstopu.

Predsednik vlade mora v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti parlament, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Službo dobil ob izteku nadomestila

Zoran Poznič, ki ga je DZ v petek potrdil za novega ministra za kulturo, je včeraj na ministrstvu prevzel posle. Kot je povedal po primopredaji, je nalog veliko. »Marsikaj je za postoriti v letošnjem letu in tudi seveda naprej,« je dodal. 

Kabinet predsednika vlade Marjana Šarca je bil v preteklosti že vpleten v sumljiva naključja v povezavi s poslanskim nadomestilom. Po zadnjih parlamentarnih volitvah je pred vrati hrama demokracije ostalo 54 dotedanjih poslancev, 22 izmed njih je zaprosilo za poslansko nadomestilo plače po prenehanju mandata. Med nekdanjimi izbranci ljudstva, ki si nikakor niso mogli najti nove zaposlitve, je bil tudi Peter Vilfan. Izvoljen je bil sicer na listi stranke Zavezništvo Alenke Bratušek, a je leto po volitvah presedlal k Desusu.

Travma iskanja nove službe pri Vilfanu ni trajala dolgo oziroma je trajala natanko toliko časa, kolikor je bil upravičen do poslanskega nadomestila. Le dan kasneje si je čudežno našel službo v kabinetu predsednika vlade, kamor je bil imenovan za državnega sekretarja, odgovornega za šport. Zaradi afere, povezane s plačili za komentarje košarkarskih tekem, je 1. marca odstopil in znova napovedal, da se umika iz politike.