Ni ustvarila dolgov, a ji grozi izguba hiše

Boj matere samohranilke podprl tudi Luka Dončić

Mirko Vorkapić
30. 1. 2019, 15.51
Posodobljeno: 30. 1. 2019, 15.51
Deli članek:

Zgodba Helene Čampa je pretresla, a tudi zdramila Slovenijo. Materi samohranilki namreč zaradi verige dogodkov grozi izguba strehe nad glavo. Na pomoč so ji priskočili dobri ljudje, med njimi tudi znane osebnosti.

Facebook
Helena Čampa se sooča z najtežjo preizkušnjo. Ji bo do torka uspelo zbrati 70 tisočakov in ohraniti streho nad glavo?
ZBIRANJE PRISPEVKOV
Pomoč se zbira prek gasilskega društva PGD Log, Loška cesta 18, 1358 Log pri Brezovici. Znesek lahko nakažete na transakcijski račun številka: SI56 1914 6500 3639 398, sklic SI00 08012002, namen plačila: HIŠA.

Petdesetletna Helena Čampa je samohranilka z dvema otrokoma. Sedemnajstletni Nik je invalid s hudo obliko epilepsije. Ne hodi in ne govori. Njegov starejši brat pa je študent brez rednih prihodkov. Pred desetimi leti se je družina s takratnim Heleninim partnerjem preselila na Log pri Brezovici. Hišo, ki je bila primerna za otroka s posebnimi potrebami, sta kupila s 174 tisoč evri kredita, a se dve leti po vselitvi razšla. Helena je po nekaj mesecih sama začela odplačevati kredit, čeprav družino preživlja z okoli 800 evri na mesec. Ob delitvi premoženja ji je pripadla četrtina hiše, za katero še danes odplačuje kredit. Potem pa so se hude težave šele začele.

Bo končala na cesti?

Pred dvema letoma je nekdanji partner Helene Čampa odšel v osebni stečaj, zato so njegove tri četrtine hiše pristale na dražbi. Cena treh četrtin hiše je 70 tisoč evrov, ki jih mora samohranilka zbrati do torka, 5. februarja, čeprav ne gre za njen dolg. Če denarja ne zbere, bo vsa družina ostala brez strehe nad glavo. »Problem nastane, ker je moja četrtina tako majhen delež, da bo, tudi če ga prodam, denar vzela banka, ostal mi bo kredit, mi pa bomo ostali na cesti, brez strehe nad glavo, in še z dolgom,« resnost položaja opisuje Helena. »Prijateljice so ugotovile, da ni možnosti, da bi jaz lahko sama zbrala takšno vsoto denarja, zato so šle v akcijo.« Kot pravi, nihče ni pričakoval, da bo akcija tako odmevna in bo v dobrem dnevu zgodba zakrožila po Sloveniji, tako med ljudmi kot v medijih.

PGD Log pri Brezovici
Helena je gasilka bolničarka pri PGD Log pri Brezovici, kjer ji prav tako nudijo vso podporo pri zbiranju sredstev.

Na pomoč priskočil tudi Luka Dončić

»Smo nekje na pol poti z zbiranjem denarja,« nam je zaupala Helena, ki pa je več kot presenečena nad odzivom javnosti. Za zgodbo je izvedel tudi NBA-zvezdnik Luka Dončić, ki je že priskočil na pomoč ter dal svoj podpisani dres na dražbo, katere izkupiček bo namenjen odkupu treh četrtin hiše. Pridružil se mu je tudi nogometaš moskovskega CSKA Jaka Bijol.

»Zahvaljujem se vsem, ki so stopili na našo stran in začutili mojo stisko. Glede na čas smo dokaj uspešni. Treba bo še malo stisniti, vendar verjamem, da bomo prišli do tistega končnega rezultata oziroma srečnega konca.« Ker je Helena sicer tudi gasilka, so ji na pomoč priskočili v PGD Log pri Brezovici in omogočili zbiranje denarja prek njihovega računa. V akcijo so vključeni številni krajani, tudi župan Občine Log - Dragomer Miran Stanovnik, ki se je osebno pridružil akciji iskanja sredstev za pomoč družini Helene Čampa.