Balkan

Kosovska voditelja trdita, da sta pripravljena na dogovor s Srbijo

B.K.
30. 1. 2019, 15.13
Posodobljeno: 30. 1. 2019, 15.25
Deli članek:

Kosovski predsednik Hashim Thaci je ameriškemu kolegu Donaldu Trumpu poslal pismo, v katerem zagotavlja, da je pripravljen na dogovor s Srbijo. Kosovski premier Ramush Haradinaj je medtem dejal, da bo kosovski parlament opustil 100-odstotne carine na uvoz blaga iz Srbije, če se bosta državi dogovorili za medsebojno priznanje.

Reuters
Kosovski predsednik Hashim Thachi in Kosovske obrambne enote, sedaj prestrukturirane v vojsko.

"Dogovor, ki bo razrešil vsa odprta vprašanja med Kosovom in Srbijo je zdaj na dosegu roke," je v pismu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu zapisal kosovski predsednik Hashim Thaci. "Pripravljen sem na sklepanje kompromisov, ki bodo potrebni, da dosežemo celostno in uravnoteženo ureditev, ki bo zajemala vsa odprta vprašanja. Tako bomo končali s stoletnim konfliktom s Srbijo ter v regijo vnesli mir."

Medtem je kosovski premier Ramush Haradinaj, ki je v zadnjem času mnogokrat nasprotoval stališčem predsednika, prav tako dejal, da je pripravljen na pogovor, ki bi lahko vodil do tega, da Kosovo opusti visoke carine na uvoz blaga iz Srbije.

Profimedia
Kosovski premier Ramush Haradinaj.

Haradinaj je v ponedeljek poslal pismo oblastem ZDA, Nemčije, Francije, Velike Britanije in Italije, v katerem je navedel pogoje, pod katerimi se bi kosovski parlament odrekel carinam. Med temi pogoji je organizacija mednarodne konference pod sponzorstvom ZDA in Evropske unije, na kateri bi srbske in kosovske oblasti podpisale trajni dogovor. Ob tem je zavrnil možnost nove določitve meje med državama. Haradinaj prav tako ostro nasprotuje kakršnikoli obliki avtonomije srbskih občin na Kosovu.

Kosovo je 100-odstotne carine na srbsko blago uvedlo konec lanskega novembra, dan po tem, ko so srbski delegati blokirali vključitev Kosova v mednarodno policijsko organizacijo Interpol. Odnosi med državama so se sicer dodatno zaostrili po tem, ko je Kosovo decembra lani ustanovilo lastno vojsko. Ta korak po mnenju Beograda in Moskve pomeni kršitev resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov. ZDA so oblikovanje vojske podprle.