oddelek za otroke

Varuhinja: otroci na psihiatriji ne morejo več biti zdravljeni poleg odraslih

B.K./STA
30. 1. 2019, 14.36
Posodobljeno: 30. 1. 2019, 14.36
Deli članek:

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v današnjem sporočilu za javnost znova in hkrati zadnjič pozvala k takojšnjemu odprtju oddelka za pedopsihiatrično obravnavo otrok.

STA
Vlasta Nussdorfer

Nussdorferjeva je tudi izrazila pričakovanje, da bosta ministrstvo za zdravje in Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana javno pojasnila razloge, zakaj varovani psihiatrični oddelek za otroke in mladostnike še vedno ne deluje, in pa objavila končni datum začetka izvajanja programa.

Ministrstvo in klinika po oceni varuhinje kršita pravice otrok iz 56. člena ustave in načela dobrega upravljanja iz 3. člena zakona o varuhu človekovih pravic. "Varuhinja ocenjuje, da so potekli vsi razumni roki za začetek izvajanja dejavnosti, ki je po mnenju stroke kot tudi po našem mnenju nujno potrebna," so zapisali pri varuhu.

Varuhinja je bila prepričana, da bo oddelek do izteka njenega mandata 23. februarja začel delovati, saj so bila že lani zagotovljena finančna sredstva, urejene prostore pa je bilo mogoče videti tudi v televizijskem prispevku. Kot so spomnili, je Nussdorferjeva že v letu 2016 opravila več sestankov s pristojnimi in ponovila svoja priporočila.

"Dogovorjeno je bilo, da bo Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana prenovila del svojih prostorov in jih opremila v skladu s strokovnimi zahtevami za delo z otroki. Varuh je dogajanje ves čas skrbno spremljal in si prizadeval za čimprejšnjo uresničitev," so opozorili in dodali, da je ministrstvo oktobra 2017 pojasnilo, da so prostori prenovljeni.

Zdravstveni svet pa je po navedbah varuha septembra 2017 odobril začetek izvajanja programa: "Takratna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je varuhinjo na srečanju novembra 2017 seznanila, da so finančna sredstva zagotovljena in da je začetek financiranja in izvajanja programa načrtovan 1. decembra 2017."

Pri varuhu so tudi spomnili, da so septembra in oktobra 2018 opravili nekaj sestankov na ministrstvu za zdravje, novembra pa so se o problematiki pogovarjali tudi z zdajšnjim ministrom Samom Fakinom.

Glavna težava naj bi bila v zagotovitvi kadra. "Del krivde za to je mogoče pripisati tudi Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana, ki je sicer zagotovila prostore, vendar pa ni uspela zagotoviti ustreznega kadra oziroma kadra, ki bi lahko zagotavljal dežurno službo," so še dodali.