Po mnenju Katičeve je nesprejemljivo, da glede tega v javnosti odmevajo dvomi. Zavzela se je sicer za tehten premislek o spremembi kazenskega zakonika, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Ministrica se je danes sestala z državnim sekretarjem Gregorjem Strojinom, predstavniki državnega tožilstva, Amnesty International Slovenije, Zavoda raziskovalni Inštitut 8. marec in Unicefa. 

Kot so sporočili z ministrstva, so na srečanju spregovorili o širšem vprašanju položaja žensk v družbi, nasilju nad ženskami ter o vprašanju ustreznosti definicije posilstva v 170. členu kazenskega zakonika. Strinjali so se o pomenu osveščanja z vidika kaznivosti ravnanj in glede osveščanja žrtev posilstev, da kaznivo dejanje sploh prijavijo.

Ministrica se je zavzela, da bo na podlagi izpostavljenih vprašanj, pomislekov in pobud s strani nevladnih organizacij ter raziskav prišlo do tehtnega razmisleka o potrebnih spremembah kazenskega zakonika. 

Potrebna je širša razprava

Rešitve bodo po napovedih ministrstva pripravljene v sodelovanju s stroko, pri tem procesu pa bo potrebna najširša družbena, zlasti pa politična podpora. Ministrica zato poleg aktivne vloge nevladnih organizacij pozdravlja tudi pobude v parlamentu.

Kot meni ministrica, je ob spremembah zakonodaje treba voditi tudi širšo razpravo o položaju žensk in njihovih pravicah v družbi. Zato je napovedala oblikovanje posvetovalne skupine, ki bo v pomoč pri izvajanju nalog iz resorja ministrstva za pravosodje ter soočanju argumentov. 

V javnosti namreč odmeva odločitev višjega sodišča v Kopru, ki je moškega, ki je leta 2015 spolno občeval z družinsko prijateljico proti njeni volji, ko je pijana zaspala, spoznalo za krivega kaznivega dejanja prisiljenja, ki ne sodi med kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost, in mu določilo 10 mesecev zapora. Odločitev sodišča je razburilo javnost, čedalje glasnejše pa so pobude k spremembi kazenskega zakonika glede opredelitve posilstva.