"Znanstvenik"

Branko Grims: "Globalno segrevanje ne obstaja. To je larifari"

Mihael Korsika
17. 1. 2019, 19.55
Deli članek:

Predstavnik predlagateljev Branko Grims (SDS) je zatrdil, da so vse slovenske severne sosede Madžarska, Avstrija in Italija odstopile od marakeškega sporazuma, a to po besedah zunanjega ministra ne drži.

Mediaspeed
Poslanec Branko Grims meni, da globalno segrevanje ne more biti izgovor za množične migracije.

Zunanji minister Miro Cerar je pojasnil, da je proti marakeški deklaraciji glasovalo le pet držav, 12 se jih je vzdržalo, podprlo pa jo je 152 držav. »Proti je bilo pet držav – Madžarska, Češka in Poljska ter Izrael in ZDA,« je še dodal minister. Italija po njegovih besedah ni odstopila, temveč se je na glasovanju vzdržala, prav tako Avstrija. Izmed 28 držav članic Evropske unije pa je deklaracijo podprlo 19 držav.

Brexit zaradi nezakonitih migracij?

Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi migracij je na seji odbora za zunanjo politiko predstavil poslanec SDS Branko Grims, ki je uvodoma dejal, da so migracije tema, ki je v zadnjih letih najbolj razdelila slovensko javnost. Ob tem je tudi navrgel, da »zagotovo brexita nikoli ne bi bilo, če ne bi bilo nedovoljenih migracij«.

Migranti s Karibskega otočja morajo prepotovati več kot 10.000 kilometrov, da pridejo v Evropo.

Migracije so pomembna tematika. To pa je edino, o čemer se Cerar po lastnih besedah strinja z Grimsom. Slednji je v svojem nastopu po oceni ministra uporabljal zavajajoče in neresnične navedbe, tudi glede referenduma o britanskem odhodu iz Evropske unije. »Treba je biti natančen, da ne zavajamo. Ta argument ne zadrži resne presoje,« mu je odgovoril Cerar. Po njegovih besedah so ključni razlogi za odločitev o brexitu popolnoma drugačni in imajo korenine v populizmu, zavajanju in tako imenovanih lažnih novicah, saj se je britanske državljane zavajalo z lažnimi dejstvi. »Združeno kraljestvo je podprlo globalni dogovor o migracijah,« je na Grimsove navedbe še dejal Cerar.

Tudi o globalnem segrevanju

Član odbora iz vrst Levice Miha Kordiš je opozoril, da so migracije od vedno obstajale in bodo vedno obstajale. »Vzroki so povezani tudi z ekonomsko bedo, v prihodnosti pa bodo tudi s podnebnimi spremembami je ocenil poslanec.

Grims se z njim ne strinja. »Globalno segrevanje ne obstaja. To je larifari. To je samo izgovor, da se iz žepov davkoplačevalcev vleče denar. To ne more biti izgovor za množične migracije,« je prepričan Grims.

Ob tem je članom odbora pokazal nekaj grafov, med drugim tudi o gibanju temperature v novem zemeljskem veku. Kot je bilo razvidno, gre za obdobje zadnjih 65 milijonov let. »Celoten novi zemeljski vek je bila Zemlja toplejša, kot je zdaj. Zemlja je bila mnoga bolj vroča, pa ni bila nobenega globalnega segrevanja,« je pojasnjeval. Kordiš mu je odgovoril, da je govoril o podnebnim spremembah, ne le o globalnem segrevanju.

Tri ure in pol dolga obravnava na odboru za zunanjo politiko se je zaključila z glasovanjem. Predlog SDS in SNS je podprlo le pet članov odbora, 10 pa jih je glasovalo proti. Poslanci so tako sledili mnenju parlamentarne zakonodajno-pravne službe, ki je med drugim opozorila, da je referendumsko vprašanje nejasno in da lahko državni zbor razpiše posvetovalni referendum le, če o tematiki tudi odloča. O marakeškem sporazumu pa parlament ni odločal.

M24
Predlog SDS in SNS je podprlo le pet članov odbora, 10 pa jih je glasovalo proti.