Katastrofalne razmere

Podržajevi okostnjaki v zaporih

Luka Tetičkovič
17. 1. 2019, 19.30
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 19.39
Deli članek:

Razkrivamo načine, s katerimi sta Valentinčič in Podržaj disciplinirala sindikaliste, ki so ju opozarjali, da je pravosodnih policistov premalo.

STA
Podržaj ne vidi razlogov za svoj odstop. Zagotavlja, da se bori za več pravosodnih policistov, a glede tega nima ničesar za pokazati.

Vprašanje, ali bi sistem še deloval, če bi se kriminalci zavedali, kakšno je varnostno stanje v slovenskih zaporih, smo neuradno izvedeli iz sindikalnih vrst. Da so zavodi za izvrševanje kazenskih sankcij preobremenjeni, zdaj priznava tudi pravosodna ministrica Andreja Katič.

Razmere naj bi bile katastrofalne že vrsto let, to je tudi razlog, zakaj se pravosodni policisti vse pogosteje odločajo za protestne shode pred zavodi za izvrševanje kazenskih sankcij. Pred pol leta so na to opozarjali pred ljubljanskim zaporom, zdaj so morali na cesto še pravosodni policisti koprskega zapora.

Bobo
Obrambna ministrica je na seji dejala, da ni taka, da bi na sejah metala stvari, in pri tem mislila na Györkös Žnidarjevo.

»Poznam primer, ko je pravosodni policist osumljenca, ki ga je spremljal, moral s seboj vzeti na WC, saj ni imel kolega, ki bi mu ga predal,« je Verk ponazoril, v kako absurdne položaje so včasih potisnjeni pravosodni policisti.

Po filmskem pobegu dveh pripornikov iz koprskega zapora sta namreč njegov že nekdanji direktor Dušan Valentinčič in generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (Ursiks) Jože Podržaj praktično vso krivdo za nastali položaj pripisala malomarnosti zaposlenih. Podržaj se sicer po svojih besedah že vrsto let bori za povečanje kadrovskega načrta, vendar tega iz ugotovitev komisije, ki je preiskovala pobeg, ni bilo slutiti. Prav nasprotno, posebej Valentinčič je napadal Frančiška Verka iz Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS), češ da le ta zoper njega vodi osebno vojno.

Sindikalnega zaupnika oglobili prek IP

Da v deželi socialnega dialoga ni vse v najlepšem redu, je v ponedeljek pokazal nekdanji sindikalni zaupnik v koprskem zaporu Siniša Vuković. Glede slabega stanja v zavodu je pisal Podržaju, nato je prejel globo v višini 800 evrov. »Vukovič je bil oglobljen, ker naj bi uporabil imena pravnomočno obsojenih kriminalcev med svojim sindikalnim dopisom, ki ga je poslal meni, direktorju in odvetniku. Valentinčič je to ugotovil in Vukoviča prijavil informacijski pooblaščenki. Inšpektor je to potrdil in Vukoviča oglobil. Po pritožbi pa je bilo ugotovljeno, da Vukovič ni bil v prekršku,« je pojasnil Verk.

Na Ursiksu so te navedbe zanikali s pojasnilom, da jih je za medije že zanikal tudi informacijski pooblaščenec (IP). To sicer ni res. »IP za zgornje kršitve po uveljavljenju pravnih sredstev v končni prekrškovni odločbi globe sploh ni izrekel,« so namreč pojasnili v uradu IP. Globa je torej bila izrečena, vendar je bila po pritožbi razveljavljena.

»Vukovič si je kot šibkejša stranka v postopku nakopal bes in srd koprskega vodstva zapora, ki je na ta način z njim obračunalo,« se spominja Verk. To pa ni bil edini primer obračunavanja s tem sindikalistom. »Vukovič je doživel tudi grozno smrt v družini. Bili so tako preventivni, da so mu celo v času žalovanja poslali opozorilo pred odpovedjo zaposlitve, ker je svoj avtomobil parkiral na parkirišču, namenjenem šefu.«

»Gre za sistemski problem, vsi generalni direktorji so to do neke mere podpirali, a se nihče ni upal zameriti politiki,« si sindikalist Verk pojasnjuje, zakaj so pravosodni policisti kadrovsko podhranjeni.

Podržaj nad sindikalistko s šovinizmom

Podobno osupljiva je druga zgodba, v kateri je glavni akter Podržaj. Na sestanku s sindikalistoma Verkom in Ano Jakopič (SDOS) pred dobrim letom dni je bil Podržaj pozvan k združevanju moči Ursiksa in sindikata pri pritisku na pravosodno ministrstvo, naj to zagotovi obsežnejši kadrovski načrt. »Namesto da bi zagotovil več kadra, se je spravljal na policiste,« se spominja Jakopičeva. Nato ji je Podržaj, sicer univerzitetno diplomirani psiholog, zabrusil, da je vsem jasno, da je do svoje funkcije prišla prek postelje, nam je povedala po telefonu. »Namesto upoštevana, (sem bila) s strani Podržaja šovinistično žaljena, kot še nikoli v karieri. Pa je v sindikalizmu doživeti hudo šovinistične opazke in komentarje le 'še en dan v službi',« je zapisala na na svojem facebook profilu.

»Tisto sejo smo nato protestno zapustili. S Podržajem sva dolgoletna znanca, lahko bi rekel celo prijatelja. Zdi se mi, da je takrat šel predaleč,« se tega sestanka spominja Verk. Tema sestanka je bila kadrovska podhranjenost v kazenskih zavodih: »Teme so ves čas ene in iste, tudi takrat smo se pogovarjali o teh zadevah.«

»Izjave, ki mu jo pripisujete, nikoli ni izrekel. V primeru objave, v kateri bi prišlo do širjenja neresnic in nepreverjenih trditev, bo generalni direktor uporabil tudi ustrezna pravna sredstva,« so nam v Ursiksu zagrozili ob naših preverbah, ali je Podržaj očitek izrekel in kaj točno je z njim mislil.

STA
Dušan Valentinčič

Stavko bi lahko kar prepovedali

»Edini kadrovski načrti, ki so bili doseženi, so bili doseženi s strani našega sindikata,« je Verk odgovoril na vprašanje, kako ocenjuje Podržajeve napore po povečanju števila pravosodnih policistov.

Pri tem imajo pravosodni policisti na voljo še manj vzvodov kot policisti in cariniki. »S stavko ne moremo doseči ničesar, saj jo zakon o izvrševanju kazenskih sankcij tako omejuje, da bi bilo bolj smiselno, da bi jo preprosto prepovedali,« je dodal Verk.