"deklica za vse"

Novo priznanje nekdanjega Trumpovega odvetnika: prihaja resnica o delu za "blazneža"

S.R./STA
17. 1. 2019, 19.47
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 19.58
Deli članek:

Michael Cohen, nekdanji odvetnik Donalda Trumpa, ki bo februarja v kongresu po lastnih besedah opisal, kako je delati za "blazneža", je priznal, da je leta 2016 po Trumpovem naročilu plačal 13.000 dolarjev za prirejanje rezultatov anket.

Profimedia
Cohen je priznal prirejanje rezultatov anket.

Nekdanji guverner New Jerseyja Chris Christie, ki je sodeloval s Trumpom in se ima za prijatelja, sicer v svoji knjigi trdi, da se predsednik obkroža s samimi nesposobneži in kriminalci, ki mu znajo pihati na dušo.

Cohen je bil dolga leta Trumpova "deklica za vse" in je med drugim uredil plačilo dvema ženskama za molk o spolnem razmerju, zaradi česar in drugih kaznivih dejanj bo moral v zapor. Pred tem namerava povedati kongresu vse, kar ve o Trumpovih poslih.

Predvolilne ankete so leta 2016 večinoma napovedovale Trumpov poraz proti demokratki Hillary Clinton in prirejanje rezultatov anket bi bil še najmanjši s seznama grehov in kaznivih dejanj, ki jih očitajo Trumpovi kampanji. Vendar pa je šlo v primeru, ki ga priznava Cohen za ankete na začetku kampanje, ko se je Trump šele začel boriti za osvojitev republikanske predsedniške nominacije.

Slepa zvestoba

Cohen je časopisu povedal, da je po Trumpovem naročilu plačal 13.000 dolarjev računalniškemu strokovnjaku konservativne univerze Liberty Johnu Gaugerju, da spremeni rezultate spletnih anket, da pokažejo višjo podporo Trumpu od dejanske. "Kar sem storil, sem storil po navodilu in v korist Donalda Trumpa. Resnično obžalujem svojo slepo zvestobo človeku, ki si tega ne zasluži," je za Wall Street Journal priznal Cohen. Gaugerju naj bi sicer obljubili 50.000 dolarjev, česar pa Trump nikoli ni plačal. 

Gauger je pred Cohenom Wall Street Journalu priznal, da je od nekdanjega Trumpovega odvetnika dobil modro vrečo trgovine Walmart, polno gotovine, skupaj z boksarsko rokavico nekega brazilskega pretepača mešanih borilnih veščin. Cohen sicer trdi, da je šlo za ček, Gauger pa tarna nad razliko med 13.000 in 50.000 dolarji. 

Trumpov odvetnik Giuliani priznal sodelovanje kampanje z Rusi

Profimedia
Rudy Giuliani

Trumpov odvetnik Rudy Giuliani je komentiral, da to spet dokazuje, da Cohenu ne gre zaupati. Preden je začel Cohen sodelovati z zveznimi tožilci v preiskavah proti Trumpu, je bil za Giulianija povsem zaupanja vreden dober človek.

Giuliani je po letu dni javnega zaklinjanja, da ni bilo nikoli nobenega sodelovanja predsedniške kampanje Donalda Trumpa z Rusi, sicer nenadoma presenetljivo zatrdil, da tega ni nikoli rekel, ampak je le trdil, da Trump ni nikoli sodeloval z Rusi.Preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja je doslej že dokazala, da je Trumpova kampanja sodelovala z Rusi, nazadnje z informacijo, da je nekdanji šef kampanje Paul Manafort Rusom nosil podatke o notranjih anketah najverjetneje z namenom, da jim pomaga pri koordinaciji kampanje dezinformacij po družabnih medijih, ki jo je Mueller že prav tako dokazal.

Giulianija nekaj časa ni bilo na televiziji in pojavila so se ugibanja na podlagi "dobro obveščenih anonimnih virov", da mu je počasi vsega dovolj in išče način, kako bi pobegnil stran od Trumpa, preden pridejo na dan podrobnosti Muellerjeve preiskave. Zato naj bi govoril stvari, ki šefu dvigajo pritisk.

V sredo zvečer se je na televiziji CNN zapletel v glasen in jezen prepir z voditeljem CNN, na koncu katerega je tudi zaklel.V nasprotju z dokazljivimi oziroma dokazanimi dejstvi je vztrajal, da je vedno govoril le to, da Trump ni nikoli sodeloval z Rusi, nikoli pa menda ni rekel, da ni bilo nobenega sodelovanja ljudi iz Trumpove kampanje z Rusi. Ameriške televizije mu zdaj vrtijo stare posnetke, nazadnje iz decembra lani, ko je trdil natanko to.

Giuliani je zdaj povedal, kar je, analitiki pa ugibajo o motivu za izrečeno. Ali gre za novo strategijo Trumpovih odvetnikov, kar bi pomenilo, da bo predsednik ZDA vrgel pod vlak sodelavce, ki so jih ujeli s prsti v marmeladi, kar pomeni tudi lastnega sina Donalda mlajšega, ki se je sestal z rusko pravnico, da dobi umazanijo o Hillary Clinton. Ali pa je odgovor v kombinaciji Giulianijevih let, alkohola, utrujenosti in želje po begu.

Resni analitiki menijo, da gre za strategijo, ki ni nova, ampak sledi ustaljenemu vzorcu. Trumpovi odvetniki so izvedeli, da ima Mueller nove obremenilne informacije o sodelovanju z Rusi in Giuliani je pohitel z obrambo Trumpa.

Za CNN je ponovil, da ni nobenega dokaza, da bi predsednik kadarkoli sodeloval z Rusi. Ponovil je, da Trump na vprašanja preiskovalcev ne bo več odgovarjal. Trump je podal pisne odgovore, vendar zavrnil odgovor na vsako vprašanje, ki je zadevalo njegove izjave in postopke pri oviranju Muellerjeve preiskave.Mueller je doslej vložil obtožnice proti petim nekdanjim tesnim Trumpovim sodelavcem in 32 Rusom, ki so se vpletali v volitve ali ukvarjali s propagando ali računalniškimi vdori. Še več nekdanjih Trumpovih sodelavcev je trenutno pod preiskavo.