Skrbi jih

Je neprecepljenost res ena glavnih groženj za javno zdravje v tem letu?

P.K.
17. 1. 2019, 20.00
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija poudarja, da zaradi cepljenja vsako leto preprečimo od dva do tri milijone smrti. A novi izsledki kažejo, da je precepljenost vse slabša. Kaj to pomeni?

Sta
Če raven precepljenosti upade, se bistveno povečajo tveganja izbruhov bolezni in smrtnih primerov, poudarja zdravstvena stroka.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je odgovorila na vprašanje, kaj lahko v tem letu najbolj ogroža človekovo zdravje. Na seznamu desetih največjih nevarnosti se je znašlo tudi vse bolj razširjeno stališče, ki je preraslo že v gibanje, in govori v prid temu, da se ne cepimo.

Visoko na seznamu groženj za javno zdravje se je torej po oceni SZO uvrstilo gibanje proti cepljenju. Svetovna zdravstvena organizacija namreč izpostavlja, da zaradi cepljenja vsako leto preprečimo od dva do tri milijone smrti. Še dodaten milijon in pol življenj bi po njihovem mnenju lahko v tem letu obvarovali, če bi cepljenje teklo v pričakovanih normah ali bi se stanje še izboljšalo. Vendar praksa kaže, da je precepljenost, tudi pri nas, vse slabša.

Kaj se dogaja, da starši tako zelo oklevajo s cepljenjem svojih otrok, kaj o stališču SZO meni ambasadorka zagovornikov prostovoljnega cepljenja in kaj zagovarja stroka, izvedite že danes. Kliknite na TRAFIKA in izvedite več!