revščina in beda

Grozljivo: Jože živi v razpadajoči hiši

Monika Horvat
21. 12. 2018, 06.50
Deli članek:

V Zagorcih v občini Juršinci ob robu gozda v razpadajoči hiši, podprti s koli in pokriti z vrečami, živi 75-letni Jože Druzovič.

Štajerski tednik
»Ni me strah živeti v njej. Malo sem si jo podpolcal,« pravi Jože.

V Zagorcih smo skupaj z županom občine Juršinci Alojzom Kaučičem obiskali občana, ki živi v nepredstavljivih razmerah. V napol razpadajoči hiši, ki je na eni strani podprta z lesenimi koli ter deloma pokrita s folijo in vrečami, nas dokaj vedro pozdravi 75-letni možakar Jože Druzovič. Pogled na razmere, v katerih prebiva, nas šokira. Majava hiša, ki se nekako po čudežu še drži skupaj, ne premore ne vode, ne stranišča in ne kopalnice. Kar ne moremo verjeti, da ljudje v naši bližini v 21. stoletju živijo v tako katastrofalnih, človeku povsem neprimernih razmerah.

Zaradi dotrajanosti hiša resno ogroža njegovo življenje. Samo vprašanje časa je, kako dolgo bo še zdržala. »Vse skupaj je zanič. Hiša je butana. A ni me strah živeti v njej. Malo sem si jo podpolcal …« pove Jože, ki približno sedem let živi v tej hiši. Sorodnikov, ki bi mu pomagali v teh težkih časih, nima. Preživlja se s skromnimi dohodki, pokojnino v višini okoli 300 evrov, ki si jo je prislužil z delom v tujini.

Štajerski tednik
Samo vprašanje časa je, kako dolgo bo majava hiša še zdržala.

OBČINA MU JE KUPILA BIVALNI ZABOJNIK

Tudi bežen pogled v notranjost nas osupne. Kupi drv za kurjavo in vsega ostalega ter na drugi strani ena sama soba, v kateri prebiva. Jože je posebnež, a po srcu zelo dober človek. »Čeprav ima skromne dohodke, bi vsakemu kaj dal. Je dobričina, sam nima, pa bi še dal. Ljudje ga zelo spoštujejo, ampak poglejte, v kakšnih razmerah živi!« pristavi župan.

Na srečo so še dobri ljudje. Vodstvo tamkajšnje občine je možakarju priskočilo na pomoč in mu ponudilo več možnosti, med drugim tudi namestitev v dom za upokojence. A tja ne želi. Zaradi slabega stanja je razpadajočo hišo nemogoče adaptirati. Da bi mu omogočili varen dom in trdno streho, so kupili rabljen bivalni zabojnik in ga namestili na parcelo ob razpadajoči hiši. Jože, ki se sicer, čeprav živi v neznosnih razmerah, ne pritožuje, se selitve v varen dom, kamor ne bo več zatekalo, veseli. »Notranjost zabojnika je treba še počistiti in prepleskati. To bomo uredili skupaj z domačimi obrtniki. Napeljali bomo še elektriko, spomladi pa vodovod. Želimo zagotoviti osnovni minimum, ki je nujen za dostojno življenje,« še pravi župan Kaučič in dodaja, da je na razmere, v katerih biva možakar, opozarjal tudi pristojne institucije. Bivalni zabojnik pa so deloma tudi že opremili. Vanj so namestili štedilnik na drva, hladilnik in televizor, ki ga je priskrbel center za socialno delo, ter posteljo. Jože bo tako prihajajoče božično-novoletne praznike preživel v varnih in dostojnejših razmerah …