Javni zavodi

Zaposliti čistilko ali najeti pogodbenika?

Dženana Kmetec, Štajerski tednik
21. 12. 2018, 06.50
Deli članek:

Odločitev o tem, ali bodo za namene čiščenja prostorov zaposlovali kader ali najemali zunanje izvajalce, je prepuščena vodstvu javnih zavodov. Številke kažejo, da pravila, kaj je ceneje, ni in da je strošek čiščenja v primerjanih zavodih precej raznolik.

Štajerski tednik
Nekateri zavodi se morajo pri čiščenju držati natančno določenih standardov in normativov.

Za podatke smo zaprosili nekatere zavode Spodnjega Podravja. Da so številke primerljive, smo njihov letni strošek čiščenja (stroške dela in čistil) delili s površino prostorov. In dobili zanimive številke. Seveda gre za prostore, ki imajo precej različno namembnost, nekateri (recimo šole in vrtci) se morajo držati natančno določenih standardov in normativov, a v osnovi so podatki dovolj dober kazalnik stanja.

MESTNA OBČINA PTUJ

»Že desetletja imamo razpis za zunanje izvajalce. Čiščenje občinske stavbe Mestne občine Ptuj je kot najcenejši ponudnik dobil zunanji izvajalec EES sistemi, d. o. o. Letna vrednost pogodbe znaša 65.001 evro. V pogodbene obveznosti spadajo vse storitve dnevnega, tedenskega, mesečnega in letnega čiščenja z njihovimi osnovnimi sredstvi ter ves sanitarni material,« so pojasnili na ptujski občini. Ker se izteka pogodba med ptujsko občino in izbranim izvajalcem, proučujejo najugodnejše možnosti izvajanja čiščenja z zunanjimi ali s svojimi zaposlenimi. »Analize izkazujejo, da bi bilo ceneje, če bi za potrebe čiščenja imeli lastne zaposlene, vendar do te odločitve ni prišlo, da ne povečujemo zaposlitev v upravi,« so odgovorili s ptujske občine. Se je pa prav čiščenje njihovih prostorov izkazalo (med naključno izbranimi primerjanimi zavodi) za najdražje. Za čiščenje mestne hiše in prostorov na Trstenjakovi odštejejo 28,60 evra za kvadratni meter čiščenja letno (s čistili in vsemi preostalimi stroški).

KNJIŽNICA IVANA POTRČA PTUJ

V knjižnici storitve čiščenja za polovični delovni čas opravljata ena zaposlena (štiri ure) ter zunanji čistilni servis. Pogodbeni znesek z zunanjim izvajalcem je sklenjen za dve leti (2017–2018) in znaša 83.418 evrov. »Zunanji izvajalec opravlja dnevno, tedensko, mesečno in obdobno čiščenje poslovnih prostorov. V ceni so zajeti tudi stroški čistil, papirja in potrebnega orodja za čiščenje,« pojasnjuje direktor knjižnice Matjaž Neudauer. Poleg stroška čistilnega servisa, ki skrbi za čiščenje 1900 kvadratnih metrov površine, pa je letni strošek plače zaposlene čistilke 5611 evrov.

MESTNO GLEDALIŠČE PTUJ

Površina prostorov, ki se čistijo, znaša 1088 kvadratnih metrov, čistila in pripomočke za čiščenje zagotavlja čistilni servis. »Čiščenje nam od leta 2015 opravlja zunanji čistilni servis, s katerim imamo sklenjeno pogodbo, pisarne se čistijo enkrat tedensko, preostali prostori pa glede na potrebe,« pojasnjuje Peter Srpčič, direktor MGP.

Zunanjega izvajalca so prvič izbrali leta 2015, skupni letni stroški čiščenja so takrat znašali 10.000 evrov. Zdaj jim je uspelo dobiti še ugodnejšega ponudnika in v lanskem letu so skupni stroški čiščenja znašali 8767 evrov, pogodba pa je tudi za letos sklenjena pod enakimi pogoji.

»Pred letom 2015 je storitve čiščenja za naš zavod v okviru popoldanskega s. p. opravljal eden od naših zaposlenih in takrat so skupni stroški čiščenja v celem letu znašali 4920 evrov. Se pa je takrat zgodila medijska gonja, v kateri so obtoževali nas v gledališču, da zaposleni ob svojem rednem delu za gledališče opravljajo še druge storitve in da je to klientelizem in korupcija. Posledično se je ta zaposleni odločil, da tega dela ne želi več opravljati, in na trgu smo potem za leto 2015 izbrali takrat najugodnejšega ponudnika, stroški pa so se za nas praktično podvojili,« sklene Srpčič.